Afsteekverbod of niet, er wordt volop vuurwerk verkocht in Amersfoortse winkels

© RTV Utrecht
Amersfoort - Afsteekverbod of niet, Amersfoorters kopen ook dit jaar vuurwerk in Amersfoortse winkels. Op de eerste dag van de verkoop gisteren was van het verbod niet veel te merken, vertelde vuurwerkverkoper Ruud Waardenburg aan RTV Utrecht. “Het is qua bestellingen net zo druk als voorgaande jaren.”
Drukte bij vuurwerkverkopers, ondanks verbod
“Ik zoek een mooie sierpot, waar we ook een tijdje van kunnen genieten.” Een oudere man uit Amersfoort staat voor de stellingen in de winkel. Vertwijfeld kijkt hij naar de verschillende dozen met verschillende soorten vuurwerk. “Ik zoek iets met veel kleuren, maar verder heb ik er weinig verstand van”, zegt hij.
Van het verbod is hij op de hoogte, maar hij gaat zich er niet aan houden. “Ik blijf gewoon afsteken.” Een andere klant staat met zijn zoon af te rekenen. Dit jaar steekt hij vooral laag vuurwerk af. “Met de verwachte wind vind ik hoog vuurwerk te gevaarlijk.” Ook hij weet van het verbod. “Ik denk dat het idee goed is, maar dat het niet uitvoerbaar is.”

‘Ik steek gewoon af’

Beide mannen snappen dat gemeenten in hun maag zitten met vuurwerk. “Het geeft toch overlast.” Maar, vinden ze allebei, de overlast komt niet door het consumentenvuurwerk. “Als ik het veilig afsteek heeft van mij niemand last”, weet de oudere man zeker.
De vuurwerkverkoper merkt nog weinig van het verbod. Er wordt net zoveel besteld als voorgaande jaren en in de winkel staat de hele tijd een handjevol mensen. Dat er veel vraag is naar vuurwerk is goed zichtbaar in de bunker achter de winkel. Het staat vol met stellingen gevuld met volle dozen vuurwerk. Aankomende dagen wordt de voorraad nog een paar keer bijgevuld.
Dat er kritisch naar vuurwerk wordt gekeken begrijpt de verkoper. “Vuurwerk geeft overlast, maar dan gaat het om het illegale spul.” Het verbod vindt hij dan ook overdreven. “De gemeente schiet haar doel voorbij.”
Amersfoort is één van de zestien gemeenten met een afsteekverbod. Het plezier dat mensen aan het afsteken ervaren weegt volgens de gemeenteraad niet meer op tegen de nadelen. De geluidsoverlast, de schade en het gevaar voor hulpdiensten spelen allemaal een rol.

‘Ik blijf gewoon afsteken’

De gemeente hoopt vooral dat mensen zelf het verbod respecteren, want capaciteit om te handhaven is er niet. “Ik snap dat mensen het vervelend vinden”, vertelt een jonge man nadat hij vuurwerk af heeft gerekend. “Zo’n plaatselijk verbod heeft helemaal geen zin. Zeker als je niet kan handhaven.”
De verkoper spreekt zijn klanten ook niet aan op het verbod. “Ik houd me aan alle eisen en regels die bij de verkoop horen”, zegt hij. Zo zitten er strenge voorwaarden aan het opslaan van vuurwerk en mag hij niet meer dan 20 kilo vuurwerk per klant verkopen. “Maar de verantwoordelijkheid voor het nakomen van het verbod ligt niet bij mij”, vindt hij. "Dat ligt bij de consument en de gemeente.”

Lokaal verbod zinvol?

Niet alleen Amersfoorters weten de winkel te vinden. Ook uit omliggende gemeenten komen mensen vuurwerk inslaan. Een man uit Bunschoten denkt dat het goed is dat het gesprek nu wat meer wordt gevoerd. “Om meerdere redenen is het natuurlijk niet meer voor iedereen leuk dat er vuurwerk wordt afgestoken. Ik denk dat het goed is dat er naar een algeheel verbod wordt gewerkt.”
Het nut van een lokaal verbod ziet hij niet zo. "Ik woon in een gemeente waar ik wel mag afsteken. Daar is toch ook overlast. Dit moet je landelijk regelen." Zover is het nog niet en de man loopt dan ook met een paar potten vuurwerk naar buiten. “Zolang het mag, geniet ik er nog mooi even van.”
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.