Onderzoekers zien niet meer problemen met gezondheid in de buurt van windmolens

Protest tegen mogelijke windmolens langs de A28 bij Soesterberg in maart 2023.
Protest tegen mogelijke windmolens langs de A28 bij Soesterberg in maart 2023. © Joost Danvers / RTV Utrecht
Amersfoort - Mensen die in de buurt van windmolens wonen, komen niet vaker met gezondheidsproblemen bij de huisarts dan anderen. Dat blijkt volgens RTV Utrecht uit een nieuw onderzoek van het Utrechtse gezondheidsinstituut Nivel. De conclusie is gebaseerd op basis van huisartsgegevens over een periode van tien jaar.
De onderzoekers concluderen dat "wonen in de nabijheid van windturbines geen invloed lijkt te hebben" op gezondheidsproblemen die door huisartsen worden vastgesteld. Toch houden ze een paar slagen om de arm, omdat het onderzoek "enkele beperkingen" kende. De steekproef had weliswaar een flinke omvang, met gegevens over honderdduizenden patiënten, maar slechts een kleine minderheid van deze mensen woont daadwerkelijk in de buurt van een windmolen.
Vooral de groep die het dichtst bij woont, op maximaal 500 meter afstand, is relatief klein. In het meest recente onderzochte jaar 2021 ging het om 397 mensen. De exacte afstand van hun woning tot windmolens wordt uit de studie niet duidelijk. De groep die in een straal van 1 kilometer van een windturbine woont is al groter: 5838 mensen. Op een afstand van 2 kilometer wonen bijna 87.000 mensen. Voor al die afstanden werd geen hard verband gevonden tussen de nabijheid van windmolens en uiteenlopende klachten, van een te hoge bloeddruk tot slapeloosheid en van depressie tot gehoorproblemen.
"Het is belangrijk te benadrukken dat het hierbij niet mogelijk was om causale verbanden vast te stellen", nuanceren de onderzoekers hun conclusies verder. Ze raden ook aan om mogelijke verbanden tussen windmolens en gezondheidsproblemen "te blijven monitoren". In andere onderzoeken is wel naar voren gekomen dat omwonenden van windmolens hinder en geluidsoverlast kunnen ervaren. Omwonenden ervaren ook weleens slaapproblemen en stress, maar de vraag blijft vaak of dat aan windmolens ligt, of mogelijk aan andere factoren.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.