Raad stemt bijna unaniem in met islamitische begraafplaats in Hoogland-West

Voorbeeld van een islamitische begraafplaats
Voorbeeld van een islamitische begraafplaats © Samenwerkingsverband van Amersfoortse moskeeën
Amersfoort - De gemeenteraad van Amersfoort heeft dinsdagavond bijna unaniem ingestemd met het mogelijk maken van een islamitische begraafplaats in Hoogland-West. Het voorstel werd met 31 stemmen voor en zes stemmen tegen aangenomen. Het gemeentebestuur wordt wel nadrukkelijk opgeroepen om met direct omwonenden in gesprek te blijven die zich overvallen hebben gevoeld door de locatiekeuze van de gemeente.
De gemeenteraad wacht niet het hoger beroep af tegen het vonnis van de rechter over de grondruil die de islamitische begraafplaats mogelijk maakt. De rechtbank oordeelde onlangs dat met die ruil niet voldoende rekening is gehouden met andere gegadigden. Het college van burgemeester en wethouders bestrijdt dat en vindt dat het bepalen van een locatie de bevoegdheid is van de gemeenteraad.
Met de grondruil wil de gemeente ruimte bieden aan een islamitische begraafplaats. De grond die de gemeente heeft gekocht in Hoogland-West, wil de gemeente weer doorverkopen aan het Samenwerkingsverband van Amersfoortse Moskeeën (SvAM).

'Open hart in gesprek blijven'

Tijdens de vergadering werd kritiek geleverd op procedurele onzorgvuldigheden bij de locatiekeuze. Alle gemeenteraadsleden stemden daarom unaniem in met een motie van de ChristenUnie en het CDA om ‘met een open hart in gesprek te blijven met de direct omwonenden, die zich overvallen hebben gevoeld door de handelwijze van de gemeente eerder dit jaar’ en verzochten de wethouder ‘direct omwonenden actief te betrekken bij het traject van afstemming over de precieze invulling van het gebied als begraafplaats, mocht de procedure doorgang vinden’.
De bijna voltallige gemeenteraad stemde voor de locatiekeuze in Hoogland-West: 31 raadsleden stemden vóór en zes tegen. De tegenstemmers (twee leden van de CDA-fractie, de VVD-fractie en Amersfoort voor de Vrijheid) vinden het verstandiger de rechtszaak in hoger beroep af te wachten.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.