Einde aan schimmel en tocht: eerste 111 nieuwe woningen opgeleverd in Kruiskamp

© De Alliantie
Amersfoort - In de wijk Kruiskamp in Amersfoort vervangt woningcorporatie de Alliantie stapsgewijs de sterk verouderde woningen die daar stonden door nieuwe appartementen. Parkweelde III heet het project en de bewoners van de eerste 111 woningen kregen deze week de sleutel van hun nieuwe huis.
Het nieuwbouwproject aan de Vasco da Gamastraat, Leif Erikssonstraat en de Magelhaenstraat is één van de grootste nieuwbouwprojecten van de laatste jaren. De 224 portiekflats worden gesloopt en vervangen door vierhonderd nieuwe huurappartementen. 80 procent van de nieuwe woningen bestaat uit sociale huur, de rest wordt middeldure huur.

Parkweelde III

Fase 1 bestaat uit de sloop van 96 woningen aan de Vasco da Gamastraat. Bouw van 214 nieuwe woningen (147 sociale huurwoningen en 67 huurwoningen in het middensegment).

Fase 2 en 3 bestaat uit de bouw van 63 eengezinswoningen (waarvan 13 woningen in het middensegment) en 123 sociale huurappartementen.

De huizen aan de Magelhaenstraat die nu grotendeels gesloopt zijn kampten massaal met ernstige schimmel en bewoners waren daar boos over. Net als de SP, die een handtekeningenactie op touw zette. Aanvankelijk wilde de Alliantie de woningen niet slopen maar dat is uiteindelijk dus toch gebeurd.
Alle woningen zijn gasloos en hebben vloerverwarming. Hiermee verwarmen bewoners de woning in de winter en kunnen zij het appartement in de zomer (beperkt) koelen. Hiervoor wordt zogenaamde bodemwarmte gebruikt. Alle woningen zijn daarom aangesloten op een algemene installatie. Een groot deel van de woningen heeft vier of zes zonnepanelen.

'Kwetsbare' inwoners

De Amersfoortse fracties van GroenLinks en ChristenUnie waren in 2019 kritisch omdat de nieuwe bouwplannen voor 80 procent uit sociale huur gaan bestaan. Deze partijen zagen liever een mix met een groter aandeel middeldure woningen. Vooral 'kwetsbare' inwoners zouden zijn aangewezen op sociale huurwoningen. Uit een onderzoek zou zijn gebleken dat buurten die voor meer dan twee derde uit sociale huurwoningen bestaan met allerlei problemen kampen.
Een groep bewoners uit Kruiskamp kwam daar weten tegen in verweer. "We kennen buren die problemen hebben en soms ook hulp nodig hebben. Maar om te stellen dat iedereen die in een sociale huurwoning woont, kwetsbaar is, vinden wij beledigend. We werken elke dag hard om onze huur te betalen. We zetten ons in om de buurt leefbaar te houden, ondanks de dramatische staat van onze huizen'', aldus een bewoner uit de Magelhaenstraat in de krant De Stad Amersfoort in 2019.
Het project Parkweelde is onderdeel van Amersfoort Vernieuwt, een grootschalig stadsvernieuwingsproject dat al sinds begin 2000 loopt. Met Parkweelde 1 en 2 werden de afgelopen jaren ook al forse delen van de wijk Kruiskamp verbeterd en vernieuwd.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.