Coalitie houdt grotendeels vast aan nieuw parkeerbeleid, oppositie reageert woedend

Parkeren in de Coninckstraat in Amersfoort.
Parkeren in de Coninckstraat in Amersfoort. © Nieuwsplein33
Amersfoort - De gemeente Amersfoort zet de bekritiseerde parkeerplannen door, ondanks de massale tegenstem bij het referendum. Dat meldt RTV Utrecht Coalitiepartijen kwamen dinsdag met een aantal aanpassingen aan het beleid. Zo is onder andere de prijs voor de eerste vergunning bekendgemaakt. De oppositie is woedend dat de coalitie de plannen alsnog uitvoert. 
De uitslag van het referendum was duidelijk: 76 procent van de inwoners is tegen de plannen. Vooral de onduidelijkheid over de uitvoer kon op veel kritiek rekenen. Want hoe duur worden de vergunningen? Moeten bezoekers straks betalen? Wanneer is mijn wijk aan de beurt? Antwoorden op die, en nog vele andere vragen, zouden in een later stadium pas komen.
Coalitiepartijen D66, CDA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en ChristenUnie hebben nu een aantal aanpassingen aangebracht, waarmee ze denken de inwoners tegemoet te komen.
Vanmiddag is vastgesteld dat de eerste vergunning 30 euro per jaar gaat kosten. Ook belooft wethouder Tyas Bijlholt goed in gesprek te gaan met ondernemers, die zich zorgen maken over het wegblijven van klanten als de plannen worden ingevoerd.

Amersfoort-Noord over tien jaar

De tweede grote verandering is dat de plannen in Vathorst, Kattenbroek, Hoogland, Hooglanderveen en Nieuwland pas na 2035 worden ingevoerd. De noordelijke wijken zouden al als laatste aan de beurt komen, maar nu is ook duidelijk wanneer. Wel wordt een kleine slag om de arm gehouden. In het aangenomen voorstel staat dat het eerder zou kunnen als inwoners daar zelf om vragen, als er sprake is van een waterbedeffect of als het noodzakelijk is voor woningbouw. 
Vanaf dag één kunnen de nieuwe parkeerplannen van de gemeente Amersfoort rekenen op een storm van kritiek. Inwoners vinden het onnodig om overal in de stad parkeervergunning in te voeren. Veel mensen maken zich zorgen over hoe het plan er in de praktijk uit gaat zien. Uiteindelijk kwam het zelfs tot een referendum. De coalitie vindt het logisch dat de plannen niet helemaal van tafel gaan. Het nieuwe parkeerbeleid is volgens hen nodig om onder andere  aan de woningbouwopgave te voldoen.

Oppositie woedend

De oppositiepartijen zijn niet te spreken over de aanpassingen. Zij vinden het belachelijk dat de plannen überhaupt doorgang vinden, nadat inwoners massaal hebben aangegeven tegen de plannen te zijn. Niet alleen stemde 76 procent nee tijdens het referendum, ook in een enquête achteraf bleek dat ruim twee derde weinig voordelen ziet in de plannen. 
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.