Regels en openingstijden horeca op de schop, veel vragen en weerstand bij ondernemers

Terrassen op de Hof
Terrassen op de Hof © RTV Utrecht
Amersfoort - Als het aan de gemeente Amersfoort ligt moeten er voor de horeca en terrassen andere openingstijden en regels gaan gelden. Ook moet het uiterlijk van tafels en stoelen buiten aangepast worden en komen er per locatie andere indelingen van de terrassen per locatie. Bij meerdere horecaondernemers uit de binnenstad, die de conceptplannen hebben gezien, is er al veel weerstand.
De indeling van de verschillende soorten horeca, van restaurant tot snackbar en kroeg, wordt uitgebreid. Vroeger was er een indeling met of zonder alcoholverkoop, nu worden horecazaken ingedeeld in zes categorieën. Ieder met hun eigen regels en openingstijden. Zo is er een categorie voor restaurants en lunchrooms. Ook komt er een categorie voor fastfood, uitgaanshoreca en brasserieën. Die laatste categorie zijn kroegen waar ook een maaltijd te krijgen is.

Bruis, ruis, rust

Alleen terrassen op het Lieve Vrouwekerkhof, Groenmarkt en Hof mogen straks tot laat open blijven, tot 1 uur is het voorstel. Dat is nu overal de sluittijd voor terrassen. In overige gebieden geldt voortaan een sluiting van terrassen om 22 uur. Het centrum wordt daarom ingedeeld in drie gebieden: bruis-, ruis en rustgebied. Alleen het Lieve Vrouwekerkhof, Groenmarkt en Hof zijn bruisgebied. De winkelgebieden in het centrum, op de Kamp en op het Eemplein zijn ruisgebieden. Alle andere locaties in de stad vallen onder rustgebied.
Corry van Amstel, eigenaar van horeca vastgoed in het centrum, hoopt dat de plannen niet doorgaan. “Ik voorzie dat dit omzet gaat kosten en er daardoor klappen vallen onder de ondernemers. Die hebben het nu al zwaar.” Tobias Bosman, eigenaar van onder andere Van Zanten en Bombari: ”Ondernemers in de horeca dragen ook bij aan de levendigheid van de stad, de verbinding en de creativiteit. Nu lijkt het vertrekpunt van de gemeente dat de horeca en zijn bezoekers per definitie overlast veroorzaken."
Bosman heeft met name moeite met het sluiten van terrassen om 22 uur. Hij mist input van bezoekers van de horeca bij het schrijven van dit plan. “Dit plan is geschreven door afdelingen van de gemeente. Nu het klaar is, mogen we het er ook over hebben. Maar waar bijvoorbeeld de nieuwe sluitingstijden op zijn gebaseerd is mij onduidelijk.”
Onze gasten zijn niet om hun mening gevraagd
Horeca ondernemer Tobias Bosman
"Volgens mij haal je de levendigheid en creativiteit hiermee uit de stad. De gemeente baseert deze plannen op berichten via handhaving en mensen die problemen ervaren met de horeca. We willen de problemen niet ontkennen, maar de gemeente heeft zich nauwelijks ingespannen de bezoekers van de horeca bij deze plannen te betrekken. Wij vinden en willen zij?"

Meubilair binnen opslaan

Voor het meubilair van de terrassen komen diverse eisen. Zo mogen er geen dichte banken of stoelen meer gebruikt worden, ook dichte windschermen mogen niet meer. Andere eis is het binnen opslaan van al het terrasmeubilair na sluiting. Dit is waarschijnlijk voor de meeste horecagelegenheden onmogelijk, zeker in de krappe binnenstad. Daar hebben ondernemers binnen niet de vele extra kubieke meters aan ruimte voor het stallen van tafels, stoelen en parasols.
De nieuwe eisen moeten verrommeling van het straatbeeld tegengaan en verbetering van de toegankelijkheid van de binnenstad, stelt de gemeente. Daarnaast blokkeert het meubilair het zicht op de panden die vaak Rijksmonumenten zijn en deel zijn van het beschermde stadsgezicht in het historische centrum.
Van Amstel: “Terrassen brengen de horeca veel omzet. Als dat beperkt wordt en de huren en inkoop omhoog gaan, dan zie ik het somber in. Het allerbelangrijkste in dit verhaal zijn de terrassen, sluitingstijden en het meubilair binnen opslaan. Dat is gewoon onmogelijk. Ik onderhoud veel Rijksmonumenten. Als ik mijn huurders kwijtraakt, moet ik die hoge kosten zelf betalen. En leegstand, dat is armoe in de stad. Dat wil ik voorkomen.”
Het nieuwe beleid is het gevolg van Europese regels die de gemeente dwingen om anders om te gaan met schaarse ruimte en de bijbehorende vergunningen. Ook is het huidige horecabeleid al tien jaar oud en in de ogen van de gemeente achterhaald.

Overlast

Basis van het nieuwe beleid is ook een enquête uit oktober 2022 onder meer dan tweeduizend leden van het Amersfoort Panel. Daaruit bleek dat de meeste overlast wordt ervaren door troep rond horeca in de de hele stad. Ook is er parkeeroverlast van fietsen en brommers. De bewoners van de binnenstad ervaren vaker overlast van de horeca in de binnenstad, dan respondenten die buiten de binnenstad wonen.
Van Amstel: “Ze willen het stiller hebben, terrassen inperken en er een beetje een monumentenstad van maken. Maar het moet niet ten koste van de ondernemers gaan. Ik en andere eigenaren van horeca vastgoed willen ook meedenken, maar dat is nog niet concreet. Wij kunnen de gemeente ook helpen om met elkaar de problemen waar men tegenaan loopt op te lossen. We zijn uitgenodigd voor een vervolgbijeenkomst.”
Het conceptplan is nu al meerdere malen besproken met diverse vertegenwoordigers van Koninklijke Horeca Nederland, het Eemplein, deelgebieden in de binnenstad, pleincoördinatoren en de deelnemers aan het binnenstadoverleg. Doel is de regels voor de vergunningen in te laten gaan op in het voorjaar 2024 voor nieuwe ondernemingen en op 1 november 2026 voor bestaande horeca.
“We gaan ervan uit dat dit niet het definitieve plan wordt. Een planning is er ook om uitgesteld te worden. Ik denk niet dat die deadline van het voorjaar heilig is”, aldus Bosman.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.