Gemeente erkent fout: boetes camera's bussluis Hogeweg verscheurd

Het bord met omleiding voor verkeer richting Achterveld bij de kruising Hogeweg en De Schakelaar.
Het bord met omleiding voor verkeer richting Achterveld bij de kruising Hogeweg en De Schakelaar. © Nieuwsplein33
Amersfoort - De gemeente Amersfoort erkent dat het fout zat met de omleidingsborden bij het kruispunt De Schakelaar en Hogeweg tijdens de werkzaamheden aan de brug over de Barneveldse Beek. Alle boetes die door camera’s bij de bussluis aan de Hogeweg zijn uitgeschreven tussen 22 augustus en 28 november worden geseponeerd. Ongeacht vanaf welke kant er door de bussluis werd gereden.
Half oktober berichtte Nieuwsplein33 over verwarring bij dit kruispunt door een tijdelijk bord waarbij automobilisten door een bussluis werden gestuurd. Ondanks de instructie op de borden, kregen vele van hen automatisch een boete van de camera’s bij de sluis.

Wettelijke toetsing

Door de berichtgeving en vele vragen die de afdeling verkeer kreeg over de situatie, is een verkeersadviesbureau gevraagd of de hele situatie juridisch klopte. Dit bleek niet het geval: tijdelijke borden gaan wettelijk altijd boven de vaste borden langs de weg. Bestuurders die door de bussluis op de Hogeweg reden werden onterecht geflitst.
Woordvoerder Van ‘t Holt: “We hebben de borden aangepast en besloten de boetes te seponeren. In verband met de ontstane verwarring kozen we ervoor om de camera tot aan het einde van het werk buiten werking te stellen.” Het gaat naar verwachting om vele honderden boetes met een totale waarde van vele duizenden euro’s. Precieze getallen zijn (nog) niet bekend bij de gemeente.
De gemeente geeft haar fout toe bij de borden van deze afzetting, die normaal ook getoetst worden aan de verkeersregels. “Dat is in dit geval niet goed gedaan”, erkent de woordvoerder. Het werkproces voor het bedenken en plannen van afzettingen zal niet worden aangepast. “Maar de situatie leert ons wel dat we scherper moeten zijn op dit soort situaties. Zeker als er sprake is van camerabewaking.”
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.