Onderzoek naar slavernijverleden Amersfoort start in januari

Slavendrijver tussen twee tot slaaf gemaakten op een plantage in Suriname
Slavendrijver tussen twee tot slaaf gemaakten op een plantage in Suriname © Nieuwsplein33
Amersfoort - Een team van vier onderzoekers gaat vanaf januari onderzoeken hoe het stadsbestuur van Amersfoort destijds bij slavernij en slavenhandel betrokken was. In mei dit jaar besloot het college van burgemeester en wethouders tot het onderzoek. De uitkomst kan leiden tot verdere stappen richting het aanbieden van excuses voor het slavernijverleden.
Vier ervaren onderzoekers gaan in archieven en door middel van interviews aan het werk. De experts zijn Barbara Esseboom, Dineke Stam, Aschwin Drost en Else Gootjes. Dit team werkte eerder aan verschillende projecten, zoals recent voor de provincie Gelderland en de stad Arnhem. In het Amersfoortse onderzoek zal worden samengewerkt met verschillende lokale onderzoekers die hebben aangegeven graag betrokken te willen worden.
Het college van burgemeester en wethouders wil weten in welke zin de gemeente Amersfoort formeel en institutioneel betrokken was bij de slavenhandel. Ook moet er antwoord komen op de vraag of stadsbestuurders persoonlijk betrokken waren.
Bekend is al dat de eerste gouverneur-generaal van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, Pieter Both, is geboren in onze stad. Er is ook een straat naar hem vernoemd in Amersfoort. Ook de eerste VOC admiraal Steven van der Hagen was Amersfoorter. En andere beroemde stadsgenoot, Johan van Oldenbarnevelt, is mede-oprichter van de VOC.
Het onderzoek moet in juni van 2025 klaar zijn.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.