Grote investeerders zitten er warmpjes bij door belangen in het Warmtebedrijf Amersfoort

© Pixabay
Amersfoort - In een driedelige serie doet De Stadsbron onderzoek naar de belangen van het Warmtebedrijf Amersfoort. De stad wil aardgasvrij en CO2-neutraal worden. In deze transitie speelt het warmtenet van het Warmtebedrijf Amersfoort een belangrijke rol. Dit bedrijf presenteert zich als een lokale speler, maar is in werkelijkheid een wijdvertakte kerstboom aan BV’s die in buitenlandse handen is. Wie hebben er de macht en verdienen aan de energietransitie?
In februari 2022 werd bekend dat het Luxemburgse investeringsfonds Asper Dorothea een bedrag van 250 miljoen euro zou investeren in het Edese bedrijf Energie voor Elkaar. Toen onderzoeksjournalist Marc van der Woude op (destijds) Twitter meldde dat buitenlandse investeerders hiermee een strategisch belang in het Edese warmtenet hadden verworven, reageerde een raadslid uit Amersfoort: “Dat moeten we in Amersfoort niet willen!” Van der Woude liet hem weten dat het Warmtebedrijf Amersfoort een ‘zusje’ van het Warmtebedrijf Ede is en dus deel uitmaakte van deze overname. “Waarom weten wij dit niet?” vroeg hij.
Het warmtebedrijf is een private onderneming waar de gemeente Ede (en dat geldt ook voor Amersfoort) geen zeggenschap over heeft. Na een diepgravend onderzoek wordt duidelijk dat het warmtebedrijf een kerstboom is aan BV's die in buitenlandse handen is. Degenen die eraan verdienen zitten onder meer in Londen en Luxemburg. Hier zitten fiscale voordelen aan en belanghebbenden kunnen via Luxemburg bijvoorbeeld beter worden afgeschermd.
Naast Ede en Amersfoort zijn er warmtebedrijven opgericht in Veenendaal, Scherpenzeel, Apeldoorn, Almere, Haarlemmermeer en Oss. Er zijn ontwikkelingstrajecten in Wageningen, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Deventer, Zwolle en Nijmegen. Hier wordt actief gelobbyd in de politiek om warmtenetten aan te mogen leggen. Als het even kan probeert het bedrijf de hele keten te beheersen. Telkens worden ‘strategische overeenkomsten’ gesloten met gemeenten om een voet tussen de deur te krijgen en warmtenetten verder uit te breiden.

Dit is een korte samenvatting van het derde deel in een reeks van drie artikelen van onderzoeksjournalist Marc van der Woude over het Warmtebedrijf Amersfoort. Het onderzoek is deels gefinancierd door het mediafonds van de gemeente Amersfoort, maar onafhankelijk uitgevoerd in samenwerking met De Stadsbron.

Lees hier de uitgebreide versie op de website van De Stadsbron.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.