‘Doen Wat Je Goed Doet’ aflevering 30: danseres Annet Kooijman

© Annet Kooijman
Amersfoort - Dit weekend staat bol van de Kerstmarkten en andere festiviteiten. Maar dinsdag aanstaande is het ook feest, in Nieuwland is er de Kersteditie van Good Old Swing. Het is dé Amersfoortse Lindyhop dansavond. Daarom vandaag aandacht voor een van deelnemers: Annet Kooijman.
Haar vader wilde kunstschilder worden, ‘maar daar kon je je brood niet meer verdienen’. Als hij dat advies niet had opgevolgd had Annet Kooijman (68 jaar nu) misschien een heel andere hobby gehad. Want nu ging haar vader aan de slag als gymleraar bij een blindeninstituut. Hij vond samen met Dirk Koster onder andere het tikkende stoplicht uit. Zodat blinden kunnen horen wanneer het op licht groen of rood staat.
Maar voor Annet telt dat ene feest op het werk van haar vader, ergens begin jaren zestig. Toen hoorde voor het eerst swingmuziek, uptempo jazz gespeeld door een swingbandje van leerlingen. “Dat sprak me ontzettend aan, ik werd er door gegrepen. Bij mij thuis was het een kille bedoeling. Ma was veel afwezig want ze zat in de politiek en ik was met pa niet echt ‘on speaking terms’.”

Drempels

Haar hoogtepunten waren de bijeenkomsten met mensen en meiden in de buurt. Zij voerden allerlei theaterstukjes uit en maakten muziek. “Ik was er wel bij, maar was veel te schuchter en ongemakkelijk met mijzelf om daar echt een rol in te spelen. Mijn verlangen naar vrij bewegen en jezelf uiten met muziek en dans is toen wel gewekt. Het heeft me veel moeite gekost om drempels in mezelf te overwinnen.”
Toen ze bouwkunde in Delft studeerde verdween de muziek en het dansen naar de achtergrond. Het was begin 1980, de bouw lag helemaal stil en er was geen werk. In 1986 kwamen Annet en haar man in Amersfoort wonen omdat haar man bij DHV werkte. “Ik heb toen een lange zoektocht gedaan, via marketing en ander werk. Met een ouder van de school van onze kinderen ben ik naar de pabo gegaan.”
Annet Kooijman ontwikkelde de Bokabox met lesmateriaal over onder andere verkeerregels.
Annet Kooijman ontwikkelde de Bokabox met lesmateriaal over onder andere verkeerregels. © Annet Kooijman
“Ik was toen 44 jaar, mijn latere werk op montessorischool Pallas Athene was niets voor mij. Er waren teveel taken en problemen met orde houden. Toen heb ik een eigen bedrijfje opgericht voor leermiddelen en themalessen wereldoriëntatie. Daar kwam de Bokabox Verkeer uit. Een leskist, waarmee kinderen de regels van het verkeer kunnen leren. Ongeveer 1500 scholen in Nederland en België werken er mee.”

Salsa

Het dansen kwam weer terug bij Annet toen zij en haar man rond 2007 op de trend van de latin muziek, salsa les namen bij dansschool Parmentier. “Na een jaar stopten de latinlessen weer en zijn we gaan ballroom dansen als vervanger. Dat was ook een soort relatietherapie. Bij stijldansen is er een strikte rolverdeling: de heer leidt en de dame volgt. Maar Nederlandse dames laten zich niet leiden en onze mannen kunnen niet zo goed leiden. De lessen werden steeds moeilijker. We konden de passen niet meer uit elkaar halen en toen was het niet meer leuk. We kregen discussies over hoe het aangepakt moest worden en ik dacht het beter te weten. Toen zijn we gestopt met danslessen.”
Maar het dansen keerde terug, vlak voor corona. Toen in 2019 een bericht in de app van Nextdoor voorbij kwam zag Annet haar kans schoon. Het was een oproep voor mensen die in FLUOR mee wilden doen met Lindyhop dansen. “Onlangs bezocht ik mijn eerste grote dansfeest. Dat was Swingdom in Utrecht, dat liep van begin donderdagavond tot en met zondag. Daarbij zijn er workshops overdag en ‘s avonds feesten. Het is hartstikke leuk, je ontmoet veel andere mensen. Daarna ben je wel kapot. Er is wereldwijd een grote community, mensen zoeken elkaar op via social media en onderhouden contact.

Lindyhop

Lindyhop is een Afro-Amerikaanse dans die ontstond in het stadsdeel Harlem van New York aan het eind van de jaren 1920. Het is een samensmelting van vele verschillende dansen, maar vooral gebaseerd op jazzdans, tapdansen en de charleston. De ontwikkeling van lindyhop ging samen op met de ontwikkeling van de jazz. Om die reden wordt de term swing zowel voor deze dansstijl gebruikt als voor de jazzstijl waarop wordt gedanst. Toen Charles Lindbergh in 1927 voor het eerst solo non-stop de Atlantische Oceaan overvloog, van New York naar Parijs, kopten de kranten: Lucky Lindy hops Atlantic. Hieruit zou de naam lindyhop zijn ontstaan.

Annet vindt de Lindyhop een langzame versie van de Charleston. “De Charleston is sneller, maar met dezelfde basispas. Je beweging is omlaag, de ‘bounce’ is naar beneden. Terwijl je bij stijldansen juist omhoog moet: 1,2,3, omhoog. Bij Lindyhop ga je met je gewicht naar beneden, met de nadruk op de tweede tel van elke maat. Ook wel de backbeat genoemd.”
“Van Lindyhop leer je veel meer dan van stijldansen. Als je iets niet goed doet, dan merk je dat vanzelf. Het is ook veel ontspannender om te doen. Maar er zijn geen vaste choreografieën. Het gaat vooral om improvisatie, variaties op de basispassen. Met allerlei figuren kun je je repertoire uitbreiden. Mijn man is wat ouder en die vindt al dat gespring van mij een beetje te heftig. De muziek vindt hij wel leuk.”
“Tijdens Koningsdag waren we op de Bloemendalsestraat. Bij de live muziek gingen mijn man en ik er dansend achteraan. En in de zomer dansten we met een stel mensen rondom een ghettoblaster buiten op de Oliemolenhof. Dat zijn onvergetelijke momenten om zo spontaan te dansen. Het is niet moeilijk om het leuk te maken.”
Op de Good Old Swing avonden in Kosmonaut Studio’s kan iedereen met elkaar dansen. “Zo leer je iedereen kennen en improviseren. Je moet zowel leiden als volgen en dat maakt het leuk. Ik ben begonnen als leider, die zijn er vaak te weinig. Net als vroeger op de dansschool: veel meisjes en weinig jongens. Als je beide rollen leert dan maakt het niet uit.”
“Ik ben een van de oudste, verder doen er veel jongeren mee. Ook beginners zijn harte welkom, zij krijgen begeleiding van anderen als ze dat willen. Je kan ook gewoon in je eentje langskomen en altijd meedoen. Tijdens de Kersteditie dinsdag mag je ook je mooiste of gekste Kerstkleding aan, er zijn hapjes en we draaien speciale Kerst Lindyhop.”
Op 9 januari 2024 dan starten er naar verwachting drie nieuwe groepen met lessen bij Good Old Swing: beginners, half gevorderden en gevorderden. “Het streven is om ook voor de laatste groep leraren van buiten te regelen. Na de lessen is er altijd vrij dansen om geleerde lessen in praktijk te brengen en nieuwe danspassen toe te passen.”
Annet: “Dansen is ook internationaal, je hoeft er niet bij te praten. Zo heb ik ooit ook een vrouw uit Taiwan zo aan het dansen gekregen. Je hoort de muziek: ‘Hoewaa Sjakieda Hoewa Sjakiedaa en zelfs jaren later kan je gewoon weer verder.”
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.