Countdown033 wordt spektakel door creatieve Amersfoorters voor de hele stad

Animator Suze Gil en muzikant Arend Bruijn leggen de basis voor De Legende van de Drakenstier
Animator Suze Gil en muzikant Arend Bruijn leggen de basis voor De Legende van de Drakenstier © RTV Utrecht
Amersfoort - Het einde van het jaar is nabij en 2024 is in zicht. Aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren vindt op 31 december, tijdens oud en nieuw, de nieuwe editie van Countdown033 plaats met een unieke visueel spektakel, een deejay en optredens. Zonder vuurwerk, maar net zo knallend met licht en geluid. Samen tellen Amersfoorters af naar 2024, waarna dansend het nieuwe jaar wordt ingeluid. Ook start op nieuwjaarsdag, de Amersfoortse nieuwjaarstraditie: De Legende van de Drakenstier.
Als op 31 december zo rond de klok van 23.50 uur, het grote aftelmoment op het Lieve Vrouwekerkhof gaat beginnen, hebben Suze Gil en Arend Bruijn er maanden werk opzitten. Gil maakt de animatie die op de toren geprojecteerd wordt en Bruijn maakt er muziek bij. ,,Of liever gezegd, ik maakte de muziek en Suze ging daarmee met haar animatie aan de slag”, vertelt Bruijn.
Gil stond voor een grote uitdaging. ,,Normaliter animeer ik over de breedte, nu moet het verticaal omdat het op de toren geprojecteerd wordt. Dat heet 'videomapping', een techniek die het mogelijk maakt om op een gebouw, muur of welk ander object te beelden projecteren, in dit geval dus op de toren. Het is een leuk stuk techniek. Ik heb alles met de hand tweedimensionaal getekend, maar het wekt de illusie van driedimensionaal. Samen met de muziek van Arend is het echt een speelfilm.”
Ook Arend werkte anders dan anders. ,,Normaal maak ik de muziek op het beeld, Suze wilde graag dat ik eerst de muziek aanleverde en zij maakte daarop de beelden. Net andersom dus. Dat vind ik spannend. Ik kan me nergens aan vasthouden, opbouw en structuur moet ik zelf vinden.”
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.