Ruim 600 vervuilende brommers van de weg door subsidieregeling

© Unsplash
Amersfoort - Vanwege een subsidie om benzinebrommers de laten demonteren en uitstootvrij vervoer aan te schaffen, zijn er in Amersfoort 635 vervuilende brommers van de weg. Dat meldt het gemeentebestuur. De eenmalige pot met geld is nu op.
Benzinebrommers hebben een hoge uitstoot. De gemiddelde uitstoot van fijnstof van 2-takt brommers is twintig keer hoger dan de uitstootlimiet die geldt voor moderne personenauto’s. Uit een analyse bleek dat er in Amersfoort ruim 10.000 benzinebrommers reden. 80% had toen een hoge uitstoot. Dat was de reden om subsidies beschikbaar te stellen om over te stappen op uitstootvrij vervoer.
Inwoners kregen een bedrag variërend van 300 tot 500 euro om hun brommer te laten demonteren en te kiezen voor bijvoorbeeld een fiets of een elektrische scooter. Het doel van de gemeente was om met de subsidie 500 brommers van de weg te halen. Daarvoor kreeg Amersfoort van het Rijk 150.000 euro en de gemeente heeft zelf ook 150.000 bijgedragen.
Het verbeteren van de luchtkwaliteit is voor het gemeentebestuur een belangrijk onderwerp. Er wordt nu bekeken welke aanvullende maatregelen mogelijk zijn om de kwaliteit verder te verbeteren en vervuilend vervoer verder terug te dringen.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.