Raadsleden blij met snelle vervanging burgemeester: 'Drukke periode in de politiek'

Burgemeester Bouwmeester is tijdelijk gestopt in Leusden.
Burgemeester Bouwmeester is tijdelijk gestopt in Leusden. © Gemeente Leusden
Leusden - Diverse fractievoorzitters in de gemeenteraad van Leusden zijn blij dat er snel een vervanger van burgemeester Bouwmeester is gevonden. De raadsleden hebben er vertrouwen in dat vervanger Frans Backhuijs in staat zal zijn om urgente onderwerpen snel op te pakken.
Het nieuws van de komst van een vervanger overviel fractievoorzitter Joey van de Belt van Lokaal Belangrijk: “Het is zeker een drukke periode in de Leusdense politiek en er speelt van alles. Maar dat hij vervangen zou worden was mij tot dinsdagavond nog niet helder.” Wel was duidelijk dat burgemeester Gerolf Bouwmeester afgelopen tijd last had van een hevige griep. De bestuurlijke ervaring van Frans Backhuijs geeft Leusdense politici vertrouwen dat lopende zaken opgepakt gaan worden en voor een langere periode in goede handen zijn.

Formaliteit

De fractievoorzitters kregen afgelopen maandag een uitnodiging van de commissaris van de Koning van de provincie Utrecht om dinsdagavond samen te komen op het stadhuis van Leusden. Rond vijf uur dinsdagmiddag kregen alle fractievoorzitters en leden van de gemeenteraad een mail van burgemeester Bouwmeester. Daarin legde hij uit dat hij om gezondheidsredenen zijn werk neerlegt en vervangen wordt. Bij de bijeenkomst dinsdagavond gaven de fractievoorzitters aan geen bezwaar te hebben tegen de voorgenomen vervanging door Backhuijs. Zijn beëdiging was daarna slechts een formaliteit.
Meerdere fractievoorzitters geven aan dat de opvang van minderjarige asielzoekers op de locatie aan Speelkamp 22 een van de prioriteiten is voor de tijdelijke burgemeester. Een maand geleden beloofde burgemeester Bouwmeester de raad nog om nieuwe afspraken te gaan maken met omwonenden en het COA over opvang in het voormalige kantoorpand.
De ondersteuning van de burgemeester vanuit het ambtenarenapparaat van de loop gemeente Leusden lijkt op sterkte te zijn. Van de Belt: “Er is een inhaalslag gemaakt daarin. Een tijd terug waren er nog een stuk of veertig vacatures in de organisatie”, aldus Van de Belt. “Er was jaren bezuinigd door met de kaasschaaf door de organisatie heen te gaan.” Inmiddels staan er online nog maar vier vacatures open voor de gemeente Leusden.

Cultuur en structuur

Marcel Sturkenboom, fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij GroenLinks-PvdA, ziet het functioneren van gemeenteraad, het gemeentebestuur en de ambtenarij onderling als aandachtspunt voor vervanger Backhuijs. “De huidige cultuur en structuur van overleg tussen deze drie staat op de agenda. Daar moeten we op doorpakken, onder de goede leiding van deze interimmer.” Daarin pleit Sturkenboom voor het vaker bijeenkomen van de gemeenteraad en het voorbereiden van besluiten in werkgroepen en commissies. “Dat is ook goed voor de inwoners van Leusden”, besluit hij.
Bovenal hopen de fractievoorzitters op een goed en snel herstel van burgemeester Bouwmeester. Bas van Os van het CDA: “Het is heel triest dat hij een stapje terug moet doen om aan zijn weerstand te kunnen werken. We wensen hem veel sterkte daar bij en hopen dat hij er sterker uit zal komen. Het snelle handelen van commissaris van de Koning daarin is zeer te prijzen. We gaan verder horen of en hoe de diverse dossiers binnen het college worden verdeeld.”
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.