Cameratoezicht in De Koppel en Soesterkwartier om snel in te grijpen bij onrust

Een tijdelijke mobiele camera op de Meridiaan.
Een tijdelijke mobiele camera op de Meridiaan. © Nieuwsplein33
Amersfoort - In de wijk De Koppel en het Soesterkwartier zijn mobiele camera's geplaatst waarmee de gemeente hoopt snel zicht te hebben op eventuele ongeregeldheden tijdens oud en nieuw. In De Koppel ging het tijdens de jaarwisseling van 2016 op 2017 flink mis tijdens opstootjes waarbij een agent gewond raakte. Op woensdag 20 december zendt Golfbreker Radio in samenwerking met Nieuwsplein33 live uit vanuit de wijk om te horen wat er sindsdien verbeterd is.
Tijdens de bewuste jaarwisseling zes jaar geleden werd een groep agenten belaagd nadat er ongeregeldheden waren ontstaan. De politie en de ME grepen in nadat agenten werden bekogeld met vuurwerk, zoals lawinepijlen. Een agent raakte gewond in zijn gezicht en moest naar het ziekenhuis. 48 mensen werden gearresteerd.
Op de Meridiaan heeft de gemeente twee mobiele camera's neergezet, op de Noordewierweg bij de Emmauskerk in het Soesterkwartier staat er volgens een gemeentewoordvoerder nog één. De bedoeling is dat er op sommige momenten live kan worden meegekeken. Dat maakt het makkelijker om politie te sturen als dat nodig is.

Aandacht voor jongeren

In een brief aan de gemeenteraad meldt het college van burgemeester en wethouders verder dat er op Oudjaarsdag extra aandacht is voor jongeren. Onder begeleiding van jongerenwerkers van Indebuurt033 organiseren jongeren uit verschillende wijken activiteiten op oudjaarsdag en het begin van de avond. Bijvoorbeeld een voetbaltoernooi, een game-wedstrijd en een activiteit met muziek en dans.
"We hopen met deze activiteiten van jongeren voor jongeren veel Amersfoortse jongeren te trekken. De jongeren leren hier zelf veel van en sluiten goed aan bij wensen van leeftijdgenoten. Ook zijn er kinderactiviteiten onder begeleiding van buurtmoeders." Daarnaast wordt in alle wijken waar dat nodig is overleg gevoerd tussen politie, gemeente en jongerenwerk over wat nodig en wenselijk is.
Dat kan gaan om activiteiten of bijvoorbeeld openstelling van jongerencentra overdag en toezicht in de avond. De vormen van toezicht worden steeds aangepast op de betreffende locatie. Waar in de ene wijk buurtvaders en jongeren toezicht houden doet de gemeente dat op andere plekken met beveiligers.

Uitzending van Golfbreker Radio

Op woensdag 20 december verzorgt Golfbreker Radio in samenwerking met Nieuwsplein33 een radio uitzending vanuit De Koppel. Daarin zijn twee buurtvaders te gast die zullen terugblikken op de ongeregeldheden destijds en wat er sindsdien verbeterd is. Ook wijkwethouder Willem-Jan Stegeman zal zijn licht laten schijnen op de kracht van De Koppel maar ook de uitdagingen waar de wijk nog voor staat.

De uitzending 'De tafel van Amersfoort' vindt woensdag 20 december plaats in IJs van Vitelli aan de Kwekersweg 7 tussen 19.00 en 20.00 uur. Als geïnteresseerde kun je langskomen om mee te praten of te komen kijken.

IJs is er die avond niet, wel warme koffie of thee. Er is ook live muziek en stadsdichter Twan Vet brengt een ode aan De Koppel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.