Tijdelijke winteropvang voor dak- en thuislozen op terrein van Zon & Schild

© RTV Utrecht
Amersfoort - Vanwege het tekort aan bedden voor dak- en thuislozen heeft de gemeente Amersfoort extra opvangplekken gevonden op het terrein van Zon & Schild. Het gaat om ongeveer twintig bedden in het gebouw De Es en is bedoeld voor de winterperiode. Het Leger des Heils gaat voor de dagelijkse begeleiding zorgen.
Op de locatie Smallepad verblijven momenteel zoveel dak- en thuisloze mensen, dat deze locatie vol zit. Er is behoefte aan meer plekken. Met de winteropvang in De Es wordt voorkomen dat mensen gedwongen op straat moeten verblijven tijdens de winterperiode.
De tijdelijke opvang is onderdeel van de winterregeling van de gemeente Amersfoort. Tussen 1 november 2023 en 1 april 2024 kunnen dak- en thuisloze mensen zich telefonisch of tijdens de inloop bij het Smallepad aanmelden voor een maaltijd en een slaapplek. Een gemeentewoordvoerder zegt dat degenen die gebruik maken van de opvang op eigen gelegenheid daarheen moeten reizen. Dat kan op de fiets of door gebruik te maken van het openbaar vervoer.
Zodra de weersomstandigheden extremer worden, worden mensen die buiten leven actief opgezocht om hen te motiveren gebruik te maken van de nachtopvang en een maaltijd. Het gaat daarbij niet alleen om vorst maar bijvoorbeeld ook bij extreem harde wind, en neerslag die zorgt voor een lage gevoelstemperatuur. In die gevallen moet er voor iedereen een bed beschikbaar zijn.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.