Frans Backhuijs (63) moet als tijdelijk bestuurder koers houden in onrustig Leusden

© RTV Utrecht
Leusden - Afgelopen voorjaar zwaaide hij af als burgemeester van Nieuwegein. De 62-jarige Frans Backhuijs was daar twaalf jaar lang bestuurder. Bij zijn afscheid gaf hij aan dat hij beschikbaar zou zijn als waarnemend burgemeester en in die rol gaat hij vanaf vandaag tijdelijk aan de slag in Leusden waar hij meteen aan de slag zal moeten met belangrijke dossiers.
De aanleiding voor de onverwachte wissel is dat Gerolf Bouwmeester tijd nodig heeft om 'de accu op te laden'. In een persbericht liet de provincie dinsdagavond weten dat de hoge werkbelasting het nodige heeft geëist van Bouwmeester. Welke factoren daar precies aan ten grondslag liggen is niet duidelijk. Feit is wel dat de gemeentepolitiek in Leusden een turbulent verloop heeft gekend.
De onderlinge verstandhoudingen binnen de raad werden na de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar moeizaam. De VVD trok zich tot openlijke ergernis en frustratie van andere raadsleden terug uit de coalitie. Sociaal Leusden pakte de handschoen op om in een coalitie samen te werken met CDA en Lokaal Belangrijk. Maar daarmee werd de sfeer binnen de gemeenteraad niet beter. Dat bleek in april van dit jaar nog maar eens toen twee nieuwe wethouders werden geïnstalleerd.

Opvangcrisis

Terwijl de interne strubbelingen de boventoon leken te voeren had ook Leusden te maken met de opvangcrisis. De gemeente bleek grote moeite te hebben om aan haar verplichtingen te voldoen om statushouders aan een huis te helpen. Een maand geleden moest burgemeester Bouwmeester nog alles uit de kast halen om de gemoederen te bedaren tijdens een extra debat over opvang van minderjarige vluchtelingen.
Bouwmeester deed daar de belofte om met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) opnieuw te onderhandelen over aantallen op te vangen minderjarige asielzoekers op de Speelkamp. Of die onderhandelingen al zijn afgerond is niet duidelijk maar het dossier zal hoe dan ook een heet hangijzer blijven.
Rustig inwerken lijkt er dan ook niet bij te zijn voor de ervaren bestuurder Frans Backhuijs. Bij zijn zijn afscheid roemde locoburgemeester Marieke Schouten Backhuijs hem nog voor zijn betrokkenheid bij de stad. "Frans stelde de inwoners altijd voorop. Hij nam de tijd voor een praatje met iedereen om te horen wat er leeft in de stad. Hij is ook een geboren bestuurder."
(Artikel gaat verder onder het kader).

Over Frans Backhuijs

Frans Backhuijs (62) groeide op in Maastricht en werd als twintiger politiek actief voor de VVD. In 2011 werd hij burgemeester van Nieuwegein, nadat hij diezelfde functie had bekleed in Oldenzaal. Hij stopte op 11 mei 2023 na precies twee termijnen. Backhuijs houdt van koken en omschrijft zichzelf als bourgondiër.

Lovende woorden kwamen er tijdens het afscheid ook van Hans Oosters, die als commissaris van de koning in de provincie Utrecht over de benoeming van burgemeesters gaat. Hij prees Backhuijs onder meer om zijn integriteit en het feit dat hij zich altijd bewust zou zijn van zijn rol. "Zelfs als Frans thuis het vuilnis buitenzet, realiseert hij dat de buren hem dit zien doen."
(Artikel gaat verder onder de foto).
Backhuijs houdt van koken en doet dat ook regelmatig voor het goede doel
Backhuijs houdt van koken en doet dat ook regelmatig voor het goede doel © Gemeente Nieuwegein
Backhuijs gaat per vandaag aan de slag in Leusden. Donderdagavond wacht hem als voorzitter van de gemeenteraad meteen een pittige avond. Er wordt dan onder meer gesproken over het 'programma energie- en warmtetransitie 2030' met als doel in 2050 klimaatneutraal te worden. De gemeenteraad reageerde begin december volgens de Leusder Krant nog nukkig en bij tijd en wijle geïrriteerd op die plannen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de raad vindt dat de wethouder veel geld vraagt, maar nog niet kan zeggen wat hij er allemaal mee wil gaan doen.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.