Femke Bol genomineerd als sporter van het jaar, ook parazwemmers maken kans

Femke Bol en leden van Altis
Femke Bol en leden van Altis © Nieuwsplein33
Amersfoort - Femke Bol is door NOC*NSF genomineerd, voor de titel Sportvrouw van het jaar 2003. De Parazwemmers Rogier Dorsman en Liesette Bruinsma maken kans op een landelijke titel Parasporter van 2023. Beide zijn door oogziektes allebei bijna blind en trainen dagelijks in zwembad Amerena in Amersfoort.
Femke Bol was ook één van de kanshebsters voor de titel 'Atlete van het jaar' van de internationale atletiekfederatie. De Amersfoortse kon daardoor als eerste Nederlander ooit worden gekozen tot beste atlete van de wereld. Maandag werd bekend dat hardloopster Faith Kipyegon uit Kenia de prijs krijgt.
De 23-jarige Bol excelleerde afgelopen zomer op het WK atletiek in Boedapest met de wereldtitel op de 400 meter horden. Ze won ook goud met de estafetteploeg op de 4x400 meter. Ze bleef opnieuw ongeslagen in de Diamond League op de 400 horden en ze schitterde op de 400 meter vlak met een wereldrecord indoor van 49,26 seconden. Ze liep het 41 jaar oude record van de Tsjechische Jarmila Kratochvilova uit de boeken. Die prestaties leverden Bol in oktober al de verkiezing tot Europees atlete van het jaar op.

Parazwemmers

Liesette Bruinsma zwom begin deze maand nog een Europees record op de 100 meter vlinderslag en verbrak daarmee haar eigen vijf jaar oude record. In augustus zwom ze naar goud op de 100 meter vrije slag op het WK parazwemmen. Rogier Dorsman won bijna een jaar geleden maar liefst zes gouden medialles op het NK korte baan.
Of Femke Bol wereldwijd atlete van het jaar wordt, hoort zij vanavond als de winnaars bekend worden gemaakt tijdens ceremonie in Monaco. De Nederlandse sporters, teams en coaches van het jaar worden bekendgemaakt tijdens het NOC*NSF Sportgala op 20 december. Daarbij mogen topsporters en coaches digitaal stemmen op hun collega’s. Ook een vakjury stemt mee.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.