Gemeente onderzoekt hoe het Warmtebedrijf Amersfoort in collectieve handen kan komen

© Pexels
Amersfoort - In een driedelige serie doet De Stadsbron onderzoek naar de belangen van het Warmtebedrijf Amersfoort. De stad wil aardgasvrij en CO2-neutraal worden. In deze transitie speelt het warmtenet van het Warmtebedrijf Amersfoort een belangrijke rol. Samen met de gemeente probeert het bedrijf zoveel mogelijk inwoners aan te sluiten. Maar wordt zo niet een warmtemonopolie gecreëerd?
Wie zich in Amersfoort wil aansluiten op het warmtenet heeft de keuze uit één aanbieder: het Warmtebedrijf Amersfoort. Dit bedrijf is dus feitelijk een warmtemonopolist. In de praktijk betekent een monopoliepositie eigenlijk altijd hogere prijzen voor de klant, minder keuzevrijheid minder kwaliteit.
Demissionair minister Rob Jetten wil in de nieuwe Wet collectieve warmte (Wcw) de publieke belangen bij collectieve warmtelevering optimaal zeker stellen, waaronder de betaalbaarheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid. Hij vindt het niet wenselijk dat een warmtenet in handen is van een monopolist. De gemeente Amersfoort is het hiermee eens en onderzoekt nu, vooruitlopend op de invoering van deze wet (gepland voor 2025), of het mogelijk is het warmtebedrijf in collectieve handen te nemen.
Onderzoeksjournalist Marc van der Woude constateert verder een structureel gebrek aan transparantie bij het bedrijf. Alle communicatie loopt via het hoofdkantoor van moederbedrijf Energie voor Elkaar in Ede. Over de herkomst van de biomassa, de uitstoot van de centrales, de warmtetarieven, afspraken met de gemeente, het onderzoek naar aardwarmte en subsidieaanvragen bij de overheid wil het bedrijf niets kwijt. De vraag is dan ook of het wel mogelijk is voor Amersfoort om een regierol te pakken.

Dit is een korte samenvatting van het tweede deel in een reeks van drie artikelen van onderzoeksjournalist Marc van der Woude over het Warmtebedrijf Amersfoort. Het onderzoek is deels gefinancierd door het mediafonds van de gemeente Amersfoort, maar onafhankelijk uitgevoerd in samenwerking met De Stadsbron.

Lees hier de uitgebreide versie op de website van De Stadsbron.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.