Remco Reiding blij met onderscheiding uit Oezbekistan: 'Waardering voor ons allemaal'

Remco Reiding op bezoek in Oezbekistan
Remco Reiding op bezoek in Oezbekistan © Stichting Sovjet Ereveld
Leusden/Amersfoort - De autoriteiten in Oezbekistan hebben deze week een onderscheiding toegekend aan Amersfoorter Remco Reiding. De directeur van Stichting Sovjet Ereveld krijgt deze 'voor de bescherming van mensenrechten'. Videojournalist Rob Lampe van Amersfoort Gezien zocht Remco Reiding op.
Reiding identificeert al 25 jaar oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie die in Leusden begraven liggen. Ook spoorde hij meer dan 220 families op om hen te vertellen dat hun echtgenoot, vader, grootvader in Nederland begraven ligt.
Veel van de op het Sovjet Ereveld begraven soldaten komen uit Oezbekistan. De autoriteiten in dat Centraal-Aziatische land zijn al langer bijzonder geïnteresseerd in en onder de indruk van de verhalen over het lot van hun landgenoten tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De onderscheiding werd in het leven geroepen door de president van Oezbekistan en uitgereikt vanwege het 75-jarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De medaille werd toegekend door Akmal Saidov, de directeur van het Nationaal Centrum voor de Mensenrechten, tevens vice-voorzitter van het Oezbeekse parlement.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.