Leusden ziet 'onnodige' wachtlijst huishoudelijk hulp en doet beroep op zelfredzaamheid

© Freepik
Leusden - Teveel inwoners van Leusden met een hoger inkomen doen een aanvraag voor huishoudelijke hulp via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) terwijl ze dat ook zelf kunnen betalen. Dat meldt de gemeente in een persbericht. Hierdoor lopen wachtlijsten op en moeten veel inwoners die de zorg het hardst nodig hebben maanden wachten. Op dit moment zijn er zelfs tien Leusdenaren die dringend huishoudelijke hulp nodig hebben die niet beschikbaar is.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft bekend gemaakt dat er een flinke stijging is in de aanvragen voor huishoudelijke hulp via de Wmo bij gemeentes door inwoners met een hoger inkomen. Het gaat om mensen met een bruto inkomen van minimaal 40 duizend euro per jaar.
Marleen Treep, wethouder sociaal domein: “Het gaat niet om waar je recht op hebt, maar om wat je nodig hebt. We blijven als gemeente een dringend beroep doen op onze inwoners om de huishoudelijke hulp zelf te regelen als dit financieel haalbaar is." De wethouder vraagt inwoners verder om hulp in het eigen netwerk te zoeken of hulp aan te bieden als diegene hulp nodig heeft.
Het gaat niet om waar je recht op hebt, maar om wat je nodig hebt
Marleep Treep, wethouder zorg en welzijn
"Denk aan een kleinkind dat tegen een vergoeding schoonmaakt bij oma. Alleen op die manier kunnen we de plekken beschikbaar houden voor de kwetsbare groep die de huishoudelijk hulp het hardst nodig heeft.”

Rechtszaak

De stijging heeft alles te maken met een uitspraak van de rechter. Tot april van dit jaar kregen aanvragers die dat op zich zelf zouden kunnen betalen een afwijzing op hun aanvraag voor huishoudelijke hulp. Inwoners die het niet eens waren met deze gang van zaken stapten naar de rechter en kregen gelijk. Daardoor moest het gemeentebestuur besluiten om inwoners die bezwaar hebben gemaakt toch huishoudelijke hulp te bieden.
Esmeralda Willemsen, woordvoerder van zorg- en welzijnsorganisatie Lariks: “Tot april van dit jaar konden we voorkomen dat er wachtlijsten ontstonden. Dat is nu helaas niet meer het geval. We krijgen van diverse organisaties terug dat zij voor januari geen hulp kunnen bieden. Ook niet aan mensen die het direct nodig hebben.”
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.