Samen fietsen bij kruising Holkerweg? Dan sneller groen licht

Verkeerswethouder Tyas Bijlholt bij het fietspad.
Verkeerswethouder Tyas Bijlholt bij het fietspad. © Goed op weg
Amersfoort - Fietsers van het centrum naar de Holkerweg en andersom, kunnen het beste net als een wielerpeloton samen gaan fietsen. Bij de kruising met de Ringweg Koppel loont dit sinds deze week, omdat slimme camera’s registreren dat een groep fietsers nadert. De groepsgrootte en snelheid worden bekeken. Hoe meer fietsers die samen fietsen, des te sneller het stoplicht op groen springt.
Deze proef, die dinsdag begon, is bedoeld om het fietsen in de stad te stimuleren en het verkeer sneller door te laten stromen. Deze fietsroute is een veelgebruikte doorgaande weg van en naar het centrum en Amersfoort Noord. Ook zitten er diverse scholen dicht bij dit kruispunt.
Speciale groene verkeersborden roepen fietsers op om een groepje te vormen en zo samen sneller door groen te fietsen. Wethouder van Verkeer Tyas Bijlholt over de proef: "We evalueren de proef en maken daarmee inzichtelijk in hoeverre de fietsers minder wachttijd ondervinden en tegelijkertijd onderzoeken we of de neveneffecten voor de auto en openbaar vervoer op de kruising minimaal kunnen houden."
De fietsproef heeft als doel om te leren of alles technisch naar behoren werkt, of de fietsmetingen betrouwbaar zijn en wat de effecten zijn op wachttijden voor fietsers en het overige verkeer. Bij positieve uitkomsten zal de gemeente naar meer locaties in de stad kijken om deze slimme oplossing in te zetten. De proef duurt tot maart 2024.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.