Spannende tijden voor kampeercentrum YMCA: 'Ik hoop op een beweging ergens'

© RTV Utrecht / Dion Balfoort
Leusden - YMCA is een begrip in de regio Leusden, na meer dan negentig jaar lijkt er volgend jaar een einde te komen aan de activiteiten op het Landgoed Den Treek. Tenzij er alsnog een nieuwe locatie gevonden wordt. Directeur van YMCA Robert Feith schetst bij RTV Utrecht de mogelijkheden.
Er is namelijk ook een streep gezet door een nieuwe locatie aan het Henschotermeer, daar leven dassen en een wijziging van bestemmingsplan blijkt nu geen optie. Directeur van YMCA Robert Feith kopt de woordgrap zelf in. "Die is al vele malen gemaakt: maar dat doet ons de das om." Het bericht zorgde voor ophef, ook in de lokale politiek.
Verdwijnt iconisch kampeercentrum uit Leusden?
"Het voelt een beetje alsof het van ons is, zowel het landgoed als het YMCA-terrein", zegt Ellen van den Bos van de VVD. "Ook het natuurgebied is heel erg belangrijk, wij recreëren hier allemaal. Ik begrijp dat het idee van een stuk teruggeven aan de natuur. Maar de YMCA maakt het mogelijk dat kinderen die het moeilijker hebben ook gewoon even op vakantie kunnen en een goed verhaal hebben na de vakantie."

Bemoeienis politiek doet goed

De bemoeienis van de politiek voelt als een steuntje in de rug, vindt ook Feith. "Het is fijn dat mensen zich druk om het goede werk van YMCA. Ik ben blij dat de politiek dat herkent en erkent." YMCA is sinds 2018 bezig met een nieuwe locatie, het pachtcontract met landgoed Den Treek is sindsdien altijd met één jaar verlengd.
"Ons is altijd verteld dat we ons niet druk moeten maken. Maar ondanks dat het alternatief nu niet doorgaat, hebben ze het contract wel opgezegd. Ze willen niet langer wachten op een nieuwe locatie, wij kunnen nog slechts één seizoen draaien. Zij willen dat prachtige hoofdgebouw gaan gebruiken als vakantiehuis voor de aandeelhouders."
En dus heeft YMCA nog een jaar de tijd om óf een oplossing te vinden óf een nieuwe locatie te vinden voor zijn activiteiten. "Ik denk dat het belangrijkste is dat de twee partijen er met elkaar uitkomen. Wij hebben als politiek, als vertegenwoordigers van de mensen in Leusden de verantwoordelijkheid om dit echt maar weer even onder de aandacht te brengen", aldus Van den Bos, de VVD heeft het college er ook naar gevraagd. "Wij willen er straks alles aan gedaan hebben om dit voor iedereen zo goed mogelijk voor iedereen te krijgen."
YMCA-directeur Feith zegt druk bezig te zijn de toekomst. "We hebben niet stilgezeten, er zijn gesprekken gevoerd maar zonder resultaat. Dat is heel jammer, we passen niet zomaar bij iemand in de achtertuin maar als er iemand is met een terrein. We hebben ook onderhandelingen gehad met Den Treek, wij hoeven niet per se weg. Er zijn nog meerdere stukken grond, ik hoop op een beweging ergens."
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.