Vanaf zondag meer bussen in de stad en omliggende dorpen

© Nieuwsplein33
Amersfoort/Leusden - Het busvervoer in de stad en omliggende dorpen wordt vanaf zondag uitgebreid. Nieuw is een wijkbus van lijn 501 in het Soesterkwartier. Vier nachtlijnen naar omliggende dorpen keren terug in de nacht van zaterdag op zondag. Daarnaast kunnen alle kinderen tot en met 11 jaar vanaf de Kerstvakantie een jaar lang gratis met een volwassene meereizen.
De komst van lijn 501 is het resultaat van een jarenlange strijd van inwoners van het Soesterkwartier. Waar vroeger de bussen van lijn 1 en 2 door de wijk kwamen, reed er afgelopen jaren wegens een tekort aan reizigers helemaal geen bus meer door de wijk. Er is een vereniging opgericht en vrijwilligers getraind die de nieuwe route gaan rijden. De route begint en eindigt aan het Piet Mondriaanplein en rijdt als een rondje door de wijk met een halte bij verzorgingstehuis Birkhoven als meest westelijke halte.
De nu 91-jarige Joke Sickmann voerde samen met Clary Stäb vanaf 2018 een campagne voor het terughalen van een eigen bus door de wijk. “Dat begon met een petitie die we busvervoerder Syntus aanboden. Daarna zijn we met steun van de gemeente doorgegaan. Met allerlei acties tot en met het inspreken bij de Provinciale Staten .” Sickmann is er zaterdag dan ook bij als voor de Emmauskerk om drie uur 's middags de nieuwe buslijn officieel feestelijk wordt geopend in het bijzijn van wethouder Bijlholt. Festiviteiten die daarna naadloos overgaan in het wijkfeest Winter Wonder Plein waarbij om vijf uur 's middags de lichtjes van de grote Kerstboom worden ontstoken.

Nachtbus

De terugkeer van de nachtbus naar de regio Amersfoort maakt het mogelijk om van en naar Vathorst / Hooglanderveen, Bunschoten/Spakenburg, Soest, Baarn en Leusden te reizen. Per busroute rijden er een paar bussen ver na middernacht heen en weer. Dit maakt het stappen in de regio voor veel mensen aantrekkelijker.
Nieuw is gratis busvervoer voor kinderen tot en met elf jaar oud. Vanaf 23 december 2023 en in heel 2024 mogen zij onder begeleiding van een volwassene mee in alle bussen van Syntus Utrecht en het stads-ov in de stad Utrecht. Per volwassene mogen er maximaal drie kinderen mee reizen en een kaartje of ov-chipkaart is daarbij niet nodig.
De enige achteruitgang in de dienstverlening vindt plaats op lijn 19 via het Bergkwartier richting Rusthof. Daar gaan in de daluren overdag de bussen nog maar een keer per uur rijden. In de spits rijden ze nog steeds twee keer per uur. Ook is de route aangepast.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.