De Stadsbron onderzoekt welke belangen er spelen rondom het Amersfoortse warmtenet

© Pixabay
Amersfoort - Amersfoort wil aardgasvrij en CO2-neutraal worden. In deze overgang speelt het warmtenet een belangrijke rol. Het Warmtebedrijf Amersfoort rolt dit wijk voor wijk uit en probeert zoveel mogelijk inwoners te verleiden om zich aan te sluiten. De Stadsbron onderzoekt welke belangen hier spelen en hoe slim en groen het echt is.
Een warmtenet bestaat om te beginnen uit twee onderdelen. Een buizenstelsel onder de straat dat warm water transporteert waarmee huizen en gebouwen worden verwarmd. En warmtebronnen die dit water verwarmen, zoals gascentrales, biomassacentrales, restwarmte van de industrie, zonne- en aardwarmte.
In Amersfoort zijn drie warmtebedrijven actief: Eneco, Eteck en het Warmtebedrijf Amersfoort (WBA), samen goed voor 4.300 aansluitingen. WBA is de komende jaren de belangrijkste speler. Het bedrijf heeft grote ontwikkelplannen voor Amersfoort en heeft daarom een strategische samenwerking met de gemeente opgezet voor de verdere uitrol van warmtenetten. Doel is de komende jaren circa 14.000 woningen in de wijken Schothorst Zuid en Noord, Soesterkwartier, De Berg, Isselt en De Hoef op het warmtenet aan te sluiten.

Overlast

Op het ‘groene’ karakter is vanwege de biomassa en de uitstoot het nodige af te dingen. Bij de verbranding komt fijnstof, stikstof, zwaveldioxide en ammoniak vrij. Soms zijn er ook storingen of wordt er te nat hout verbrand, met als gevolg stankoverlast.
Deze emissies zijn wel lager dan die van houtkachels in woonwijken, laat de gemeente Amersfoort weten. Maar uit onderzoek naar het Warmtebedrijf Ede, een zusje van het Warmtebedrijf Amersfoort, waar de centrales in of vlak naast woonwijken staan, bleek er toch aanzienlijke overlast te zijn.

Dit is een korte samenvatting van het eerste deel in een reeks van drie artikelen van onderzoeksjournalist Marc van der Woude over het Warmtebedrijf Amersfoort. Het onderzoek is deels gefinancierd door het mediafonds van de gemeente Amersfoort, maar onafhankelijk uitgevoerd in samenwerking met De Stadsbron.

Lees hier de uitgebreide versie op de website van De Stadsbron.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.