Amersfoort en Leusden lopen achter bij huisvesten van statushouders

Een statushouder verlaat de opvang.
Een statushouder verlaat de opvang. © Inge van Mill
Amersfoort/Leusden - De meeste Utrechtse gemeenten lopen achter bij het huisvesten van statushouders, meldt RTV Utrecht. De landelijke overheid gaf hen een taakstelling, maar slechts twee gemeenten in de provincie hebben daar in het afgelopen half jaar aan voldaan. Amersfoort moet voor het einde van dit jaar nog 91 statushouders huisvesten, in Leusden zijn dat er nog tien. Ter vergelijking: Woudenberg heeft de tweede helft van dit jaar nog helemaal geen statushouders opgevangen.
Veel gemeenten worstelen met de verplichte taakstelling vanuit het Rijk. Vanwege een tekort aan sociale huurwoningen is het moeilijk voldoende woonruimte te vinden voor statushouders. Zo besloot Amersfoort vorige jaar tot het tijdelijk voorrang geven aan statushouders bij het toewijzen van een woning.
In Leusden was eerder een achterstand ontstaan. De provincie liet weten daar bezorgd over te zijn en kondigde verscherpt toezicht aan, maar inmiddels wordt die achterstand aardig ingelopen.
Tekst gaat verder onder kaart:
Renswoude en Rhenen lopen als enige gemeenten in de provincie voor op de taakstelling. Renswoude eerste gemeente moest voor acht statushouders een woning vinden en heeft er inmiddels negen gehuisvest. Ook Rhenen heeft één vergunninghouder meer opgevangen dan nodig: 25.
Verder zijn er tien gemeenten die minder dan de helft van het aantal statushouders dat ze moesten opvangen ook daadwerkelijk hebben opgevangen. De meest opvallende daarvan is Woudenberg. Die gemeente moest zeven statushouders huisvesten, maar de teller staat daar nog altijd op nul.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.