Platform Stop Windplan Isselt vreest daling woningwaarde bij 8000 huishoudens

© beeldbewerking Nieuwsplein33
Amersfoort - Het platform Stop Windplan Isselt denkt dat bij minimaal 8000 huishoudens de waarde van hun woning zal dalen als er twee windturbines komen op industrieterrein De Isselt. Dit zal volgens het platform neerkomen op een collectieve schadepost van ruim 200 miljoen euro.
Het bedrag is gebaseerd op een berekening van onderzoeksorganisatie TNO uit 2022. Die keek naar het effect van windturbines op de waarde van een woning. Hieruit blijkt dat de gemiddelde woningwaarde tussen de vier en de tien procent zal dalen. Op het plaatje hieronder zijn cirkels ingetekend met daarbinnen de woningen waar het om gaat. Hoe dichter woningen bij de windmolens staan, hoe groter de prijsdaling.
(Artikel gaat verder onder het plaatje.)
Invloedscirkels en daling woningwaarde
Invloedscirkels en daling woningwaarde © Platform Stop Windplan Isselt
Inwoners hebben altijd de mogelijkheid om schadevergoeding aan te vragen bij de gemeente na zogenoemde planschade. Die ontstaat als een huis of een stuk grond minder waard wordt door een wijziging van het bestemmingsplan. Bijvoorbeeld wanneer een gemeente vlakbij een woonwijk een snelweg laat aanleggen of zoals in dit geval twee windturbines. Het platform wil nu namens zoveel mogelijk inwoners een collectieve claim indienen voordat de eerste spreekwoordelijke steen is gelegd.
"Je moet als inwoner bij planschade door heel wat hoepeltjes springen en het kan heel lang duren voordat je een planschade-claim ook daadwerkelijk krijgt toegekend", aldus Bart Oskam. Hij is een van de drijvende krachten achter het platform. Volgens een eigen berekening telt de collectieve schadepost op tot een bedrag van ruim 200 miljoen euro.
De initiatiefnemers en de gemeente Amersfoort zijn hiervoor aansprakelijk. Oskam: "Ik denk dat het belangrijk is dat de initiatiefnemers, die ergens begin 2025 gaan bieden op de exploitatie van dit plan, weten waar ze aan beginnen.
(Artikel gaat verder onder het kader.)

Windplan Isselt?

Naast zonne-energie is volgens de gemeente windenergie nodig om straks helemaal over te gaan naar een duurzame opwek van energie. In Amersfoort zijn maar weinig locaties geschikt om windmolens te plaatsen.

Uit onderzoek bleek dat de Isselt een van de kansrijke locaties voor windenergie is. Er is hier plek voor twee windmolens van elk ongeveer vier MegaWatt. Ze kunnen aan zeker 6000 woningen groene stroom leveren. Dat is zo’n tien procent van de vraag naar elektriciteit in Amersfoort.

Wethouder Astrid Janssen (energietransitie) zegt nog niet op de hoogte te zijn van de collectieve claim die wordt voorbereid. "Laten we vooral met elkaar in gesprek blijven". Wat de wethouder betreft kan dit volgende week tijdens een eerste bijeenkomst van de omgevingsadviesraad.
Het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad hebben op 10 oktober besloten dat er een omgevingsadviesraad komt. Die wordt begeleid door een onafhankelijke voorzitter. Omwonenden en vertegenwoordigers van allerlei belanghebbenden bij dit project praten daar over de voorwaarden voor het plaatsen van de windmolens.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.