Een afsteekverbod maar wel reclame voor verkoop van vuurwerk, hoe zit dat?

© 365press
Amersfoort - In Amersfoort is een van de steden die een vuurwerkverbod heeft ingesteld. Tegelijkertijd zijn op verschillende plekken in de stad inmiddels grote advertentieborden te zien voor de verkoop van vuurwerk. Hoe ziet dat eruit en wat zijn precies de regels?
Begin oktober stemde de gemeenteraad van Amersfoort in met een vuurwerkverbod in de stad tijdens oud en nieuw. Eigenlijk is het een afsteekverbod, want de verkoop wordt niet verboden. Dat kan namelijk alleen als er een landelijk vuurwerkverbod komt.
Het plan komt niet uit de lucht vallen. In oktober 2021 nam de raad een motie aan, waarin aangegeven werd dat ze graag een verbod zouden zien. Bij de vorige jaarwisseling was er geen verbod, maar moedigde de gemeente mensen wel aan om vuurwerkvrijezones te creëren.

Niet te handhaven

Het verbod is eigenlijk vooral een oproep, want de gemeente liet direct al weten dat het handhaven ervan niet haalbaar is. Er is simpelweg te weinig politie en toezicht om dit mogelijk te maken. De gemeente wil daarom vooral in gaan zetten op voorlichting.
De gemeente gaat op zoek naar goede alternatieven voor het vuurwerk, zodat er mogelijk nieuwe tradities kunnen ontstaan. Aankomende jaarwisseling is er in ieder geval opnieuw een centraal aftelmoment. "Zonder vuurwerk, maar net zo knallend met licht en geluid", aldus de gemeente. Lees meer over het centraal aftelmoment op de website van Countdown033.
En carbid schieten tenslotte, dat is gewoon toegestaan op oudejaarsdag vanaf 10.00 uur tot 1 januari 2.00 uur. Hiervoor gelden wel wat veiligheidsregels die terug te vinden zijn op de website van de gemeente.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.