‘Doen Wat Je Goed Doet’ aflevering 29: zangeres Emmelien Hilbers

© Nico Brons
Amersfoort - Het wordt een thuiswedstrijd zaterdag in Fort33. Emily Hill speelt dan een concert met haar band in de originele bezetting van vier muzikale veteranen uit Amersfoort. Een avond vol met blues en hier en daar een uitstapje in de soul en jazz. Onder haar echte naam is Emmelien Hilbers daarom onderwerp in ‘Doen Wat Je Goed Doet’.
Met haar oudere zus en moeder groeide Emmelien op aan de Bisschopsweg. “De plek was heel fijn, om de binnenstad dichtbij te hebben voor muziek en gezelligheid. In het begin vond ik het verschrikkelijk daarheen te moeten verhuizen. De aanleiding was al heel erg omdat dat kwam doordat mijn vader overleed aan een hartstilstand toen ik twee jaar was. Maar om de bubbel in Nieuwland te moeten verlaten was ook niet leuk.”
Haar vader, Tony Hilbers, was in de jaren negentig een bekend gezicht en bassist in de Amersfoortse muziekscene. Hij speelde in bands als Starpeople en gelegenheidsband De Combo Boys met onder anderen Marcel Sophie uit Pater Moeskroen en toetsenist Roland Jenster. Die laatste was een van de beste vrienden van vader Tony. Hij zorgde dat de huidige band rondom Emmelien werd gevormd.

Uitlaatklep

Haar moeder had ook sterke creatieve kanten. “Ze kan heel goed dansen, schilderen en tekenen. Ze speelt sinds kort ook ukelele en dat is erg leuk. Dan zing ik wel eens mee, fijn voor haar als houvast. Mijn moeder dacht vroeger al snel: ‘deze meid moet iets met muziek en theater gaan doen’. Omdat ik altijd voor iedereen zong, de hele dag door. Ze zorgde dat de muziekschool aan de Muurhuizen mijn uitlaatklep werd. Ik koos de accordeon, omdat ik het er supercool uit vond zien en volgde vier jaar lang les.
Emily Hill en haar band in originele bezetting.
Emily Hill en haar band in originele bezetting. © Nico Brons
Maar haar focus lag altijd op het zingen. “Bij uitvoeringen met de accordeon besloot ik dan toch te gaan zingen, begeleid door mijn docent op accordeon. Ik ging ook naar theaterschool de Springplank en heb daar veel in musicals gespeeld. De laatste keer had ik ook de hoofdrol, dat was echt een big deal. Op het Nieuwe Eemland zong ik tijdens de talentenjacht het nummer Jolene van Dolly Parton.”
Een video van de vertolking van het nummer Jolene kwam bij Roland Jenster terecht die meteen haar talent herkende. Hij gaf haar piano- en wat zangles. Rondom Emmelien werd een band van vier ervaren muzikanten gevormd. Terwijl Emmelien nog maar 17 jaar oud was, debuteerde ze met de mannen tijdens Amersfoort Jazz in Onder de Linde als frontvrouw van een band. “We waren al twee uur aan het spelen, toen opeens het café volliep. Ze stonden zelfs buiten door de ramen te kijken omdat er niemand meer bij kon. Na afloop had ik had spierpijn van het glimlachen. Door het optreden en alle complimenten, ik vond het geweldig.”

Dansbaar

Emily Hill brengt voornamelijk blues met soms funky en jazz klassiekers. Inmiddels is er al wat eigen repertoire dat ze samen schrijft met bassist Michiel, die ook afgestudeerd componist is. “Hij maakt vaak complete nummers waar ik mijn eigen tekst op schrijf. Ik heb ook zelf een refrein gecomponeerd en dat samen muzikaal uitgeschreven tot een lied. Dat moeten we nog opnemen. Het is meer elektronische popmuziek dan blues, meer jazzy pop."
Ik voel me het meest op mijn gemak op het podium van een theater
Emmelien Hilbers
"Ik wil van alles doen. Ik studeer muziektheater in Arnhem en ben daar ook bezig met klassieke muziek. Maar electropop vind ik ook cool. Ik zou graag blues willen combineren met een beat. Dan is het meer dansbaar. Denk dan bijvoorbeeld aan de band My Baby.”
Ze stond al in bruine kroegen, poppodia, festivals in de openlucht en theaters. Emily Hill speelde ongeveer 130 concerten in zes jaar van Zeeland tot Grollo en België. “Ik voel me het meest op mijn gemak op het podium van een theater. Daar heb ik via de theaterschool ervaring mee. Dat publiek past meer bij mij. Maakt niet uit voor wie ik speel, als ik maar met fijne mensen kan spelen. Ik leef van mijn studiebeurs en ik krijg wat geld voor mijn gigs. Dat is een leuk extraatje. Verder heb ik geen tijd voor een baantje, ik moet nu vijf dagen per week knallen op school, soms tot in de avond. In het weekend ben ik dan bezig met een gig of besteed tijd aan mijn vriend.”

Zonder opsmuk

“Mensen worden altijd heel blij van Janis Joplin omdat ze zo puur was denk ik. Die nummers zijn heel leuk om te zingen omdat ze zo niet zo clean is, zonder veel opsmuk. Ik krijg weleens lullige opmerkingen over mijn kleding. Dan denk ik altijd: waar bemoei je je mee? De een vind het te ouwelijk, als ik hakken draag bijvoorbeeld. Een ander vindt het geen blues outfit. Boeien, het gaat toch om de muziek!”
Ik wil graag iedereen een beetje milder laten denken
Emmelien Hilbers
“Je wil altijd iets losmaken bij je publiek. Ik denk vooral openheid en eerlijk zijn, dat mensen iets laten zien wat je niet eerder van een ander zou zien. Zeker nu na de verkiezingen was dat een gedoe in mijn omgeving. Mensen nemen heel heftige standpunten in maar waar is de nuance? Die nuance vinden is heel belangrijk. Dat betekent dat je naar elkaar luistert. Zien wat de een mist of waar het niet goed gaat bij de ander en dat probeert te begrijpen. Niet alleen eigen standpunten willen doordrukken. Je hebt nu PVV en PvdA/GroenLinks. Ik begrijp de stemmers op PVV ook wel, zij denken: ‘we hebben al zo weinig, waarom gaat er zoveel geld naar het klimaat?'. Maar aan het klimaat moet ook wat gebeuren. Ik wil graag iedereen een beetje milder laten denken.”

Dromen genoeg

Naast de logische vergelijking van haar zangtalent met Janis Joplin, heeft Emmelien zelf andere inspiratiebronnen. “Ik luister nu veel Portishead, dat leerde ik kennen via mijn vriend. Hij is nu beats aan het maken, dus wie weet gaan we wel samen muziek maken. Verder vind ik Esperanza Spalding geweldig. Ze zingt én speelt contrabas. Ik heb een contrabas van mijn vader laten repareren en ik ga les nemen. Dat vind ik wel heel spannend.”
Dromen genoeg voor deze 23-jarige, samenwerken is daarbij de sleutel. “Een theatershow maken en overal zingen en spelen waar ik kan. En wat verdienen is ook wel leuk, maar dat is niet het hoofddoel. Liefst muzikanten, theater en dat alles bij elkaar. Ik zou er wel voor willen schrijven. Teksten vooral ook, kunstzinnige. Niet alleen songteksten maar meer abstracte teksten. Zoals met de schrijftechniek van David Bowie. Hij schreef teksten met knippen en plakken, zo husselde hij de woorden en zinsdelen en maakte een songtekst.”
Het optreden vanavond in Leusden heeft in ieder geval een klein primeurtje. “We spelen voor het eerst ‘Get it while you can’ van Janis Joplin. Een van mijn favorieten, ik ben het heel erg eens met de tekst. Het is zonde om te wachten, ga voor wat je wil. Daarnaast spelen we weer eens met met Ruben van den Burgh op drums.” Dat belooft veel moois voor twee sets van drie kwartier in Leusden.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.