Bussen staan stil na dood mishandelde chauffeur: 'Rustig, betrokken en fantastisch persoon'

Amersfoort - Buschauffeurs van vervoersbedrijf Pouw hebben gistermiddag een collega herdacht, schrijft RTV Utrecht. De 64-jarige Edgar werd eerder deze maand op station Amersfoort mishandeld na zijn dienst. Gisteren overleed hij aan zijn verwondingen. Een 17-jarige jongen is aangehouden op verdenking van mishandeling met de dood als gevolg.
Amersfoortse stil na dood mishandelde chauffeur
"Als er iemand nooit een vlieg kwaad zou doen, was dat Edgar. Zo'n rustig, betrokken en fantastisch persoon", vertelt collega Martijn Tillema. "Het is mooi om te zien dat ook mensen die wat verder van hem afstaan de bus een minuut stilzetten." Chauffeurs die namens Pouw in Syntus-bussen rijden mogen zelf de keuze maken om de bus stil te zetten en of ze wel of niet iets omroepen. De herdenking is geen georganiseerde actie, maar een initiatief van rouwende collega's.
"Hier in Amersfoort was hij een gewaardeerd collega, maar ook in Hilversum", vertelt collega-chauffeur Rinus. "Ik ben heel dankbaar voor alle chauffeurs die vandaag meedoen." Het verlies van Edgar raakt Rinus hard. De twee werkten veel samen, ook op de dag van de mishandeling. Rinus nam na de dienst afscheid van zijn collega, waarna niet lang daarna een conflict hem fataal werd.

Saamhorigheid

Hij had twee jongens aangesproken over fietsen over de stoep, aldus de politie. Daarna zou hij geduwd zijn door een van de twee jongens en kwam hij hard op de stoep terecht met zijn hoofd. Terwijl omstanders en collega's zich ontfermden over de buschauffeur, gingen de twee jongens ervandoor. Gisteren is een 17-jarige verdachte opgepakt.
"Dan zie je hoe kwetsbaar je als chauffeur bent", vertelt Rinus. Hoewel de minuut stilstaan van de collega's een spontane actie blijkt, is het voor sommige chauffeurs een signaal tegen zinloos geweld. Rinus: "Ik vind het belangrijk dat we dit doen, het is ook een gevoel van saamhorigheid."
Een andere chauffeur geeft aan het slachtoffer slechts vaag te hebben gekend. Toch heeft zijn bus vanmiddag in Amersfoort ook een minuut stilgestaan. "Het is hier wel het gesprek van de dag. Gisteren kwamen er al vragen van mensen in de bus."
Dat het geen georganiseerde actie is, blijkt onder andere uit de verwarring over het tijdstip. Volgens de ene chauffeur is 13:30 uur afgesproken, volgens de ander 14:15 uur. Al maakt een exact tijdstip volgens Rinus niks uit.
Martijn van der Kroef van Pouw Vervoer vindt het belangrijk dat collega's even bij een verloren vriend stil kunnen staan: "Zo hebben chauffeurs die niet bij de uitvaart kunnen zijn ook de mogelijkheid om bij zijn overlijden stil te staan."
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.