De Alliantie wil Amersfoortse moeder uit huis zetten na vondst kilo's cocaïne en angst voor geweld

Het kantoor van woningcorporatie De Alliantie en Portaal
Het kantoor van woningcorporatie De Alliantie en Portaal © Nieuwsplein33
Amersfoort - Woningstichting de Alliantie is bang voor gewelddadige vergeldingsacties als de bewoonster van een huis aan de Geelgors in Amersfoort in haar woning blijft. Dat meldt RTV Utrecht. In die woning werd vorige maand een grote partij drugs gevonden. De vrouw zegt niets van de drugs te hebben geweten en wil het huis waar ze al dertig jaar woont niet verlaten. De Alliantie wil dat de rechter haar nu opdraagt om de huurwoning in de wijk Liendert te ontruimen.
Toen de politie zes weken geleden werd getipt dat er drugs in de woning aanwezig waren, werd uit vrees voor een 'ripdeal' meteen ingegrepen. In de schuur in de achtertuin werd 30 kilo onversneden cocaïne, 2 kilo heroïne en bijna 10 kilo hasj gevonden.
De oudste zoon van de vrouw gebruikte de schuur en zit sinds de drugsvondst vast. Zijn jongere broer en een vriend werden ook aangehouden, maar zijn inmiddels op vrije voeten. Burgemeester Bolsius besloot na de drugsvondst tot een spoedsluiting van de woning. De bewoonster keerde drie weken geleden weer terug naar huis.
Er moet een rekening worden vereffend. Iemand moet boeten.
Advocaat van de Alliantie

Buurt in gevaar gebracht

De Alliantie moet zorgen voor een leefbare woonomgeving en die is door deze bewoners in gevaar gebracht, stelde de advocaat van de corporatie. Hij wees op het risico van ripdeals met grof geweld. Juist de inbeslagname van de drugs zou gevaar kunnen veroorzaken. "Er moet een rekening worden vereffend. Mijn partij is in beslag genomen, iemand moet daarvoor boeten. Dat zullen de criminelen van wie de drugs zijn nu denken. Omdat de oudste zoon vastzit, zal die rekening nu mogelijk met andere familieleden worden vereffend. Explosies en beschietingen zijn dan vaak het gevolg", stelde de advocaat.
Volgens de Alliantie moet de vrouw op de hoogte zijn geweest van de verdachte zaken in haar schuur. Zij had er zicht op en bovendien was een beveiligingscamera gericht op de ingang van de schuur. In de schuur lagen naast de grote hoeveelheid drugs ook veel spullen om de verdovende middelen te wegen, verpakken en versnijden.
"Dan moet je vaak heen en weer lopen", stelde de advocaat. De schuur hoort bij huurwoning, dus is de bewoonster volgens de Alliantie verantwoordelijk voor wat daar gebeurd. In de woning van de vrouw lagen geen drugs, maar zouden wel stoffen zijn gevonden die worden gebruikt bij bewerken en versnijden van cocaïne.

Niets gezien

"Wij zijn alle drie de slachtoffers van één man. We kunnen nergens heen", zei de bewoonster wanhopig. Haar oudste zoon had de berging opgeknapt om er zijn vrienden te ontvangen. Zij kwam nooit in de schuur en was in verband met haar drukke werk weinig thuis. Omdat ze altijd de gordijnen dicht had, zou zij ook geen zicht hebben gehad op de schuur. Er was geen reden om haar zoons te wantrouwen en extra oplettend te zijn, vond zij. De vermeende "versnijdingsmiddelen" die in haar huis zijn gevonden, zijn volgens haar zakjes met kristallen die in haar moederland Eritrea als huismiddeltje tegen allerlei kwalen worden gebruikt
Volgens de raadsman van de Alliantie had de vrouw alle reden om haar zoons extra in de gaten te houden. De twee mannen en hun vriend werden door de politie eerder in verband met een mogelijke schietpartij in de wijk en met handel in lachgas, al zijn ze daar uiteindelijk nooit voor vervolgd.
De politie vond bij de inval ook een hoeveelheid zwaar, illegaal vuurwerk. "Geen consumentenvuurwerk en levensgevaarlijk. Het wordt gebruikt om de zaak uit elkaar te knallen bij concullega's", betoogde de advocaat.
We zijn nette, beschaafde mensen; ik heb de huur altijd netjes op tijd betaald. We kunnen nergens heen.
Bewoonster
De vrouw heeft geluk gehad dat zij na drie weken terug naar huis kon. Burgemeester Bolsius wilde de sluiting van de woning met drie maanden verlengen, maar dat was niet mogelijk omdat deskundigen van justitie nog niet officieel hadden vastgesteld om welke verdovende middelen het precies ging. Later werd pas duidelijk dat het om een veel grotere hoeveelheid pure cocaïne ging dan aanvankelijk werd gedacht en dat er ook heroïne in de schuur lag.

Einde is zoek

"We zijn nette, beschaafde mensen. Ik heb de huur altijd netjes op tijd betaald. Mijn kinderen zijn geboren en getogen in dit huis", zei de geëmotioneerde vrouw aan het einde van de zitting. Tijdens de sluiting van haar woning zou ze in haar auto hebben geslapen. Haar advocaat opperde bij de rechter de mogelijkheid om de vrouw in haar woning te laten blijven en geregeld te laten controleren of er niet opnieuw drugs in huis zijn. De oudste zoon zou niet meer in het huis mogen komen. Dat zou volgens de raadsvrouw in een vergelijkbaar geval in Groningen ook zijn beslist.
Volgens de Alliantie is het einde dan zoek en zou dit een verkeerd signaal zijn aan het criminele circuit en aan de buurt. Volgens de advocaat van de stichting gaat ook de vergelijking met andere zaken niet op. "Er was een complete coke-werkplaats ingericht en het gaat om een vrij uitzonderlijke hoeveelheid drugs." Hij waarschuwde ook voor precedentwerking en ondermijning. "We kunnen het sowieso wel een keer gokken". zouden drugscriminelen kunnen concluderen. "Daardoor zouden we een enorme golf aan criminaliteit over ons heen krijgen en daar moeten we ons tegen wapenen", stelde de advocaat.
De rechter doet over drie weken uitspraak in de zaak. Dan wordt duidelijk of ze de woning moet ontruimen of er mag blijven. Wanneer haar oudste zich voor de strafrechter moet verantwoorden, is nog niet bekend.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.