Werkplekken en een gedeeld atelier op voormalige GGD vaccinatie-locatie aan de Hoefseweg

© Astrid Petersen
Amersfoort - Een gedeeld atelier, werkplekken en ruimte voor activiteiten binnen én buiten op het terrein van meer dan 18.000 vierkante meter. Dat zijn de eerste doelen voor De Louf. Een tijdelijke invulling van het voormalige Kinderdagverblijf Mama Mia aan de Hoefseweg 1 en de bijbehorende gigantische buitenruimte. Die laatste kennen de meesten als de plek waar tijdens de coronapandemie de GGD paviljoens neerzette voor testen en vaccineren.
Samenwerking met organisaties uit de stad en buurtgenoten is het sleutelwoord bij De Louf. Dus ook ideeën vanuit de stad zijn welkom voor gebruik van het pand en terrein. Astrid Petersen is van stichting Lou, dat staat voor Leegstand Oplossers Utrecht. Zij geven in de hele provincie Utrecht tijdelijke invulling aan leegstaande panden. “Dat doen we met creatieve en sociale activiteiten samen met omwonenden. Maatwerk is daarbij de sleutel, zodat elk project uniek is”, vertelt Petersen. “De naam De Louf is weer een afgeleide van de naam van de stichting.”
Voorbeeld van tijdelijke invulling van een pand door stichting Lou. Hier in Utrecht Oudenoord.
Voorbeeld van tijdelijke invulling van een pand door stichting Lou. Hier in Utrecht Oudenoord. © Tess Janssen
Er is het voornemen om samen te werken met culturele organisaties als Per Expressie, theatergroep Bint en de Stadsgalerij. Maar ook is het integratiewerk in Amersfoort benaderd voor het verzorgen van taallessen in het pand van 350 vierkante meter. De focus ligt eerst op de binnenruimte, waarna het programma voor buiten ingevuld gaat worden. Petersen: “Dat moet organisch groeien. Zodat niet alles al helemaal volgepland is, waardoor een buurtbewoner met een goed idee op het laatste moment geen plek meer kan krijgen."
Voor de buitenruimte is er al een link gelegd met Sportivate om samen sport en spel in de buitenruimte te verzorgen. Er is verder vanuit de buurt al enthousiasme voor het vergroenen van de buitenruimte. Daarbij zijn er gegadigden voor het verzorgen van een tijdelijke moestuin en mooi groen. “Bij dat laatste denken we aan verplaatsbare bakken, zodat deze later een nieuw plekje kunnen krijgen.”
Locatie van De Louf vlakbij station Amersfoort Schothorst. Het pand zelfs staat rechtsonder in het roze vlak.
Locatie van De Louf vlakbij station Amersfoort Schothorst. Het pand zelfs staat rechtsonder in het roze vlak. © Google Maps
Het terrein is eigendom van projectontwikkelaar Hagedoorn. De Louf stopt na oktober 2024 voor de start van de bouw van woningen aan de Hoefseweg. Daarom wordt tegelijkertijd al gezocht naar een locatie voor een doorstart van De Louf vanaf november. “Want de enthousiaste reacties die we nu al horen bij iedereen zorgt ervoor dat de samenwerking al naar meer smaakt”, aldus Petersen.

Meer over De Louf via www.delouf.nl

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.