Anders omgaan met afvalwater in de Achterveldse wijk Mastenbroek II

© Freepik
Leusden - Het gemeentebestuur in Leusden komt met een plan voor het anders verwerken van afvalwater. Hierbij moet spoelwater in het huishoudelijk gebruik voortaan op natuurlijke wijze gefilterd worden. Het idee wordt volgens de Leusder krant uitgevoerd in de wijk Mastenbroek II in Achterveld.
Bij het huishoudelijk gebruik is sprake van verschillende stromen afvalwater. Zo wordt water waarmee toiletten worden doorgespoeld als zwaar vervuild aangemerkt. Dat moet zo snel mogelijk naar de waterzuivering om het weer schoon te maken.
Maar spoelwater is veel minder verontreinigd. Dat kan bijvoorbeeld door natuurlijke filtering al voor een groot deel gereinigd worden. Een oplossing daarvoor is een zogeheten ‘helofytenfilter’ waarbij vervuild water door een grote bak met planten wordt geleid waar het op natuurlijke wijze van een groot deel van de verontreinigingen wordt ontdaan.
Zo’n helofytenfilter is één van de voorzieningen die het college in Mastenbroek II wil aanleggen. Dat filter (in dit geval een biezenveld van 190 vierkante meter) wordt onderdeel van de zogeheten landschapszone die het college aan de rand van de wijk wil aanleggen. 19 woningen zullen op dat filter worden aangesloten. De plannen kosten de gemeente, inclusief de herinrichting, zo’n 465.000 euro.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.