Amersfoort blijft thuisloze jongeren financieel helpen: 'Zorgt voor mentale rust'

Euro
Euro © Freepik
Amersfoort - De gemeente Amersfoort verlengt een proef waarbij thuisloze jongeren tussen de 18 en 21 jaar gedurende een jaar een vast bedrag én intensieve begeleiding kregen. Zij ontvingen leef- en leergeld van €1.050,- per maand. Het doel hiervan was meer stabiliteit en ruimte om te werken aan hun toekomst. De resultaten zijn bemoedigend.
Het experiment, dat de naam Bouwdepot kreeg, startte vorig jaar met tien jongeren. Het gaat veelal om thuisloze jongeren die langdurig in armoede zijn opgegroeid of met een achtergrond in de jeugdzorg. Doordat de gemeente de uitkering verstrekt ontstaat er rust in het hoofd en kunnen de jongeren hun tijd bijvoorbeeld besteden aan het behalen van een diploma. Maar ook bij het vinden van woonruimte en werk, het aanpakken van schulden en volgen van therapie. De jongeren werden daarbij intensief begeleid.
Uit de evaluatie blijkt dat de methode werkt. De jongeren lijken na het Bouwdepot beter in staat te zijn om uitdagingen in de toekomst aan te kunnen. De deelnemers ervaren een flinke afname in wat zij financieel tekortkomen en hebben meer rust en ruimte om uitdagingen aan te pakken op andere leefgebieden.

'Beter in hun vel'

De jongerenbegeleiders van het Jongeren Interventie Team (JIT) kunnen dit beamen. Zo vertelt Valeska van Diermen: “De jongeren zitten na het Bouwdepot over het algemeen beter in hun vel. Meer grip op hun financiën, zorgt voor mentale rust. Dan ontstaat er een adempauze om te werken aan de toekomst. Dat is belangrijk als je geen ouders hebt op wie je terug kan vallen. Ik ben trots dat we in Amersfoort investeren in deze jongeren en hen het vertrouwen geven.”
De gemeenteraad besloot dinsdag om volgend jaar door te gaan met het Bouwdepot en het aantal deelnemende jongeren uit te breiden van tien naar dertig. Nadya Aboyaakoub-Akkouh, wethouder Jeugd, Werk en Inkomen is blij dat de raad het project een warm hart toedraagt: “Alle jongeren en kinderen verdienen de beste kansen. Een slechte start thuis moet een goede toekomst niet in de weg staan."
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.