2,8 miljoen euro onrechtmatig uitgegeven aan opvang Oekraïense vluchtelingen

De ambassadeur van Oekraïne en burgemeester Bolsius op bezoek bij vluchtelingen uit Oekraïne in Amersfoort.
De ambassadeur van Oekraïne en burgemeester Bolsius op bezoek bij vluchtelingen uit Oekraïne in Amersfoort. © RTV Utrecht
Amersfoort - De gemeente Amersfoort heeft 2,8 miljoen euro onrechtmatig uitgegeven aan de opvang van Oekraïense oorlogsvluchtelingen. In de periode van maart tot en met oktober van dit jaar waren de gemaakte kosten voor catering, schoonmaak en beveiliging voor deze opvang niet op de juiste manier aanbesteed. Het proces van nieuwe contracten afsluiten met deze bedrijven is namelijk niet volgens de Europese aanbestedingsregels verlopen.
In 2022 werden de contracten met de cateraar, het schoonmaakbedrijf en de beveiliging op de juiste manier afgesloten. Voor dit jaar werden die verlengd omdat de locatie Plotterweg in juni en de Zonnehof in oktober 2023 zou sluiten. De opdracht voor de diensten had dus opnieuw aanbesteed moeten worden maar dat gebeurde niet.
Dit deed de gemeente bewust: “Omdat wij het belangrijk vonden dat de bewoners op deze locaties niet voor een korte periode opnieuw met nieuwe beveiligers, cateraars en andere betrokkenen zouden worden geconfronteerd”, aldus verantwoordelijk wethouder Stegeman en burgemeester Bolsius. Daarnaast waren er niet genoeg ambtenaren beschikbaar om de aanbesteding van de nieuwe opdrachten voor de nieuwe locaties te regelen.
Oorspronkelijk zou de Zonnehof als opvanglocatie per 1 oktober van dit jaar zijn gesloten. De daar aanwezige vluchtelingen hadden dan op 4 september weg moeten zijn, terug naar hun land van herkomst of asiel aanvragen. Maar vlak voor die datum besloot het Rijk dat ze mochten blijven totdat de Raad van State een besluit zou nemen over hun status. De gemeente moest daarom onverwacht de Zonnehof open houden, met extra kosten tot gevolg.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.