Aantal nee-stemmers bij het referendum zoals verwacht veel groter in de nieuwere wijken

Een telmachine
Een telmachine © Gemeente Amersfoort
Amersfoort - De definitieve uitslag van het referendum over het parkeerbeleid blijft ongewijzigd na een machinale hertelling. Van alle geldige stemmen blijkt dat 74,2% tegen en 23,4% voor het parkeerbeleid is. Uit de cijfers per stembureau blijkt verder dat het aandeel nee-stemmers in wijken als Vathorst, Nieuwland en Kattenbroek veel groter is dan in het centrum en het gebied daaromheen.
Dat die verschillen er zouden zijn was ook wel de verwachting. Bewoners van nieuwe, ruim opgezette wijken als Vathorst en Nieuwland lijken veel minder noodzaak te zien in het invoeren van betaald parkeren. De cijfers ondersteunen deze veronderstelling. Zo stemden in basisschool De Dubbelster in Kattenbroek 1168 mensen tegen en 267 voor. In de sporthal in Nieuwland gaat het om 1030 stemmen tegen en 164 voor. In Hart van Vathorst 1005 stemmen tegen en 149 voor.

Opvallende afwijking

De voor- en tegenstemmen liggen veel dichter bij elkaar in het centrum en de wijken daar direct omheen. Zo stemden in het oude stadhuis 360 mensen voor en 421 mensen tegen. In sporthal Juliana van Stolberg in het Leusderkwartier 432 stemmen voor en 621 tegen. Opvallende afwijking van dit beeld vormt het stembureau in wijkcentrum Het Klokhuis in de wijk Schuilenburg/Randenbroek. 1084 mensen stemden daar tegen, 372 voor.
Hoe nu verder? Donderdag 23 november vond er een stadspeiling onder deelnemers van het Amersfoortpanel plaats. Dit panel bestaat uit 6000 Amersfoorters die hebben aangegeven wel af en toe benaderd te willen worden voor onderzoek. Zo krijgen de gemeenteraad en het college een beter beeld van de redenen waarom inwoners ja of nee stemden. Op dinsdag 19 december wordt het rapport van deze stadspeiling, samen met de referendumuitslag, inhoudelijk besproken in de raad.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.