Na afwijzing van het parkeerbeleid moet nu vooral het echte gesprek op gang komen

Tyas Bijlholt, wethouder en verantwoordelijk voor de parkeerplannen
Tyas Bijlholt, wethouder en verantwoordelijk voor de parkeerplannen © Nieuwsplein33
Amersfoort - Inwoners van Amersfoort zijn duidelijk: 74 procent van de kiezers stemde tegen de invoering van betaald parkeren in de hele stad. Tegenstanders zijn blij en opgelucht. Maar RTV Utrecht sprak vandaag ook met stadsgenoten die balen: zij hopen dat de gemeenteraad de plannen om de parkeerdruk te verlagen niet in de ijskast zet.
“Het is een bekroning op het harde werk van de afgelopen weken.” Sinds gisteravond is de glimlach niet van het gezicht van Laura Sportel verdwenen. Ze is één van de initiatiefnemers van het referendum en euforisch dat bijna driekwart van de stemmers tegen het nieuwe parkeerbeleid heeft gestemd. “Ik hoop dat nu het gesprek met inwoners gevoerd kan gaan worden.”
“Tijdens het wegen van de stemmen waren de zenuwen er wel behoorlijk”, bekent ze. Stapels voor- en tegen stemmen gingen één voor één de weegschaal op. Aan het einde van de middag begonnen de mondhoeken van Sportel bijna permanent naar boven te wijzen. “Op een gegeven moment voelde ik dat we dit zouden gaan winnen.” Toch kwam uitslag als een verrassing. “Zo overtuigend had ik niet verwacht.”
Vandaag is ze aanwezig bij het machinaal tellen. Al weet ze dat er geen grote verschillen uit gaan komen. “Maar dan zijn de glimlach en de euforie definitief. Een beloning voor al het werk dat we er vanaf dag één in hebben gestoken.”
Een glimlach is niet te zien bij verantwoordelijk wethouder Tyas Bijlholt. "Ik heb wel eens betere dagen gekend." Hij is vooral benieuwd naar de motivaties van de stemmers. Het AmersfoortPanel doet daar op dit moment onderzoek naar. "Ik wil nu vooral met de gemeenteraad gaan kijken naar wat de volgende stap is en hoe we die gaan zetten." Ondanks de uitkomst van het referendum staat hij nog wel achter de plannen. Vanaf het moment dat die bekend werden ontstond een storm van kritiek.

Vraagtekens bij plannen

“Er was te veel onduidelijk”, blikt Sportel terug op de plannen. Hoeveel de vergunningen zouden gaan kosten, wie uitzondering zou krijgen, wat de alternatieve parkeerplekken zijn en of het OV wordt verbeterd zou pas in een later stadium uitgewerkt worden . “Mensen willen weten waar ze aan toe zijn.”
De grote onduidelijkheden waren niet de belangrijkste reden om het referendum te starten. Ze zag dat een aantal wijken in de gemeente echt parkeerproblemen heeft, maar dat een meerderheid van de wijken dat niet heeft. “Mensen hadden het idee dat er een probleem gecreëerd werd in hun wijk, zonder dat ze dat zelf ervaren.” Het gebrek aan participatie in de plannen was de druppel.
(Artikel gaat verder onder de foto).
Nieuwsplein33 organiseerde op 8 november een gespreksavond over het parkeerbeleid.
Nieuwsplein33 organiseerde op 8 november een gespreksavond over het parkeerbeleid. © Ewerdt Heideman ism Smulders AV

Jammer, maar niet verrassend

Hans Heijnen heeft wel voor de parkeerplannen van de wethouder gestemd. Hij vindt het jammer, maar niet verrassend dat zoveel mensen tegen hebben gestemd. “Je zag het van mijlenver aankomen. Er was teveel onduidelijkheid.”
Heijnen woont in de Koppel, een wijk vlakbij het centrum. De afgelopen jaren steeg het aantal huishoudens met meerdere auto’s hard. Op vrijdagochtend zijn veel parkeerplaatsen vol, maar is er ook nog genoeg ruimte om de auto te parkeren. “Vooral eind van de middag, als mensen terugkomen van werk is het erg zoeken naar een plek.”

Chaos

Het gevolg is dat steeds meer mensen in de wijk de auto niet in een parkeervak, maar half op de stoep of ergens anders op straat. De straten worden daardoor een stuk smaller en het overzicht neemt sterk af. “Het kan best chaotisch zijn.” Een enkele keer parkeert iemand gratis in de wijk, om vervolgens naar het centrum te gaan. Problemen die in veel wijken rondom het centrum herkent worden.
Nu de uitslag duidelijk is hoopt de initiatiefneemster het gesprek over de plannen met de gemeente te kunnen voeren. “We hebben het gesprek met inwoners erg gemist." Ze verwacht nu van de gemeente dat er per wijk gesprekken gaan komen over de uitkomsten van het referendum. "De oplossingen moeten niet in zijn geheel, maar per wijk worden bekeken."
Tyas Bijlholt benadrukt dat nu het gesprek met de gemeenteraad gevoerd gaat worden. "Zij bepalen wat er met de uitkomst gaat gebeuren." Heijnen hoopt in ieder geval dat er wel nog goed gekeken gaat worden naar de wijken waar veel mensen ‘ja’ hebben gestemd. “Er zijn best wat wijken waar de problemen groot genoeg zijn om nu in te grijpen." Bij hem in de straat valt het nu nog mee, maar “op den duur lijkt het me niet onverstandig om het ook hier in te voeren.”
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.