Gemeentebestuur gaat in hoger beroep over locatie islamitische begraafplaats

De huidige islamitische begraafplaats op Rusthof.
De huidige islamitische begraafplaats op Rusthof. © Nieuwsplein33
Amersfoort - Het gemeentebestuur gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechter over de grondruil voor een islamitische begraafplaats. De rechtbank oordeelde vorige week dat met die ruil niet voldoende rekening is gehouden met andere gegadigden. Het college van burgemeester en wethouders bestrijdt dat en vindt dat het bepalen van een locatie de bevoegdheid is van de gemeenteraad.
De gemeente heeft volgens de rechtbank niet voldoende duidelijk gemaakt dat dit het enige stuk grond in de gemeente is dat geschikt is voor een islamitische begraafplaats. Het college heeft advies laten inwinnen en is van mening dat de gemeente de beleidsvrijheid heeft om niet alleen gronden aan te kopen, maar ook gronden te verkopen of te ruilen.
De rechter oordeelde daarnaast dat als de gemeente haar percelen wil verkopen, anderen mee moeten kunnen dingen. Ook dat bestrijdt het gemeentebestuur: "Zou de gemeente een openbare selectieprocedure organiseren, dan wordt de beleidsruimte overgelaten aan de markt. Namelijk aan de partijen die grond willen ruilen ten behoeve van een begraafplaats, terwijl de ruimtelijke ordening de bevoegdheid is van de raad."

Veel kritiek

Met de grondruil wil de gemeente ruimte bieden aan een islamitische begraafplaats. De grond die de gemeente heeft gekocht in Hoogland-West, wil de gemeente weer doorverkopen aan het Samenwerkingsverband van Amersfoortse Moskeeën (SvAM). De ruil kon van meet af aan rekenen op veel kritiek.
Eén boer in Hoogland-West raakt door de ruil een deel van haar grond kwijt. Zij pacht het stuk dat door de gemeente is gekocht. Ze had vraagtekens bij de rechtmatigheid van de ruil en stapte naar de rechter. Die gaf de pachter gelijk.
Het college start de ruimtelijke procedure ondanks de juridische procedure nu toch verder op. Op 28 november is de gemeenteraad van plan te besluiten over de voorgestelde locatiekeuze. Het college zegt dat het besluit uitgesteld kan worden naar 19 december als de raad gezien de ontstane situatie meer tijd nodig heeft.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.