Amersfoort zegt massaal 'nee' tegen het parkeerbeleid: 'Een heel duidelijk signaal'

De stembiljetten voor het referendum worden op een weegschaal gewogen voor een eerste uitslag.
De stembiljetten voor het referendum worden op een weegschaal gewogen voor een eerste uitslag. © Nieuwsplein33
Amersfoort - Amersfoorters zien de parkeerplannen van de gemeente niet zitten. Na de eerste sneltelling van alle geldige stemmen blijkt dat bijna driekwart van de stemgerechtigde inwoners tegen het parkeerbeleid is. In de video hieronder reageert campagneleider van het 'nee-kamp' Laura Sportel blij en opgelucht.
Het referendum is geldig omdat tenminste 25% van alle opgeroepen kiezers heeft gestemd. Dat is met 76,93% (96.538) ruimschoots gehaald.
De definitieve hertelling vindt morgen plaats met een uitloop naar uiterlijk maandagochtend. Dit wordt gedaan bij het bedrijf Paragon in Berkel en Rodenrijs waar telmachines staan. De definitieve uitslag wordt uiterlijk maandag 27 november in de ochtend bekend gemaakt. Bij de definitieve uitslag op de website komt een excel-bestand met de uitslag per stembureau op wijkniveau.

Stadspeiling

Vandaag vond er een stadspeiling onder deelnemers van het Amersfoortpanel plaats. Dit panel bestaat uit 6000 Amersfoorters die hebben aangegeven wel af en toe benaderd te willen worden voor onderzoek. Zo krijgen de raad en het college een beter beeld van de redenen waarom inwoners ja of nee stemden. Op dinsdag 19 december wordt het rapport van deze stadspeiling, samen met de referendumuitslag, inhoudelijk besproken in de raad.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.