Museum Flehite krijgt werken en bezittingen Armando

© Museum Flehite
Amersfoort - Museum Flehite in Amersfoort krijgt werken en persoonlijke bezittingen van wijlen kunstenaar Armando van de Armando Stichting. Dat meldt persbureau ANP. Het museum denkt daarmee, samen met wat het al van Armando in huis heeft, een representatief overzicht van zijn oeuvre te kunnen bieden. Het gaat het werk belichten in de vaste presentatie en in tijdelijke exposities.
Na de dood van Armando in 2018 kreeg de Armando Stichting de zorg voor zijn collectie: schilderijen, tekeningen, grafiek, keramiek en persoonlijke bezittingen, zoals zijn schildersezel, viool en bokshandschoenen. Armando heeft van 1935 tot 1950 in Amersfoort gewoond, waar de bezetter in de oorlog een schrikbewind voerde in straf- en doorgangskamp Kamp Amersfoort. Armando's ervaringen in die tijd komen veel terug in zijn werk.
Het begrip ’schuldig landschap’ is lang een belangrijk thema binnen Armando’s oeuvre en wordt later als uitdrukking in de Nederlandse taal opgenomen. Armando overleed op 88-jarige leeftijd. In 2011 schonk hij zelf een deel van zijn werken op papier aan het Kröller Müller Museum in Otterlo. In 2015 werd Armando’s privécollectie met tekeningen van collega-kunstenaars, outsiders en zijn etnografische beelden toegevoegd aan de collectie van het Chabot Museum in Rotterdam.
In 2021 schonk de Armando Stichting het persoonlijke archief van Armando aan het Literatuurmuseum en het RKD (Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis) in Den Haag.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.