Amersfoortse raadsleden aangeslagen na politieke aardverschuiving: 'Ik ben in shock'

Het tellen van de stemmen in Sporthal Zielhorst
Het tellen van de stemmen in Sporthal Zielhorst © Gemeente Amersfoort
Amersfoort/Leusden - De verkiezingswinst van de PVV dreunt de dag erna ook door in de Amersfoortse politiek. GroenLinks-PvdA werd de grootste in de stad, maar verschillende fractievoorzitters lijken vooral beduusd. Sommigen zien met lede ogen aan dat hun eigen partij een pak slaag kreeg van de kiezer.
"Ik ben in shock", fractievoorzitter Bram Leeuwenkamp klinkt nog aangeslagen de middag na de verkiezingsuitslag. De winst van GroenLinks-PvdA in Amersfoort noemt hij "een lichtpuntje". Hij vreest de gevolgen van de zege van de PVV. "Ik maak me veel zorgen. Wat dit doet met de samenleving die toch al onder hoogspanning stond." Leeuwenkamp ziet het als een opgave om als links de handen ineen te slaan. "We moeten het gesprek opzoeken met inwoners want de PVV biedt geen oplossingen."

Winst voor GL-PvdA, maar ook voor de PVV en NSC

De verkiezingsuitslag in Amersfoort wijkt duidelijk af van het landelijke beeld. GroenLinks-PvdA werd de grootste partij met ruim 5.900 stemmen meer dan de PVV. Desondanks is ook hier de PVV een grote winnaar met bijna 9.000 stemmen meer dan in 2021. De partij van Pieter Omtzigt, NSC, doet het ook heel goed. In 2021 deed deze partij nog niet mee, maar haalde nu meer dan 10.600 stemmen.

Uit de vergelijkende cijfers met 2021 blijkt dat D66 fors heeft ingeleverd. De partij heeft bijna 10.700 minder stemmen gehaald. Het lijkt waarschijnlijk dat veel kiezers van deze partij de overstap hebben gemaakt en waarschijnlijk strategisch gestemd hebben op GroenLinks-PvdA.
Marjolein Perdok, fractievoorzitter van D66, is ook geschokt over de landelijke uitslag. Zij vindt het heel erg dat de PVV de grootste is geworden. Het verlies voor D66 zat er volgens de peilingen wel aan te komen, maar deze uitslag had zij niet verwacht. Tijdens de campagne heeft zij ook veel minder negatieve geluiden opgevangen dan bij de vorige landelijke verkiezingen. Perdok had juist daardoor ook deze uitslag niet verwacht. Dat GroenLinks-PvdA in Amersfoort de grootste partij is, noemt de fractievoorzitter een lichtpuntje.

'Missertje van de VVD'

Jan de van der Schueren, fractievoorzitter van het CDA, spreekt zijn teleurstelling uit. De partij heeft tijdens de campagne veel positieve reacties gekregen over lijsttrekker Henri Bontenbal. 'Hij komt goed en betrouwbaar over, maar we kennen hem nog niet' was een veel gehoorde reactie. De van der Schueren geeft aan dat het CDA niet polariserend bezig wil zijn. Hij maakt zich wel zorgen vanwege de winst van de PVV. Die is wat hem betreft vooral te danken aan het 'missertje van de VVD' omdat lijsttrekker Dilan Yesilgöz de deur op een kier hebben gezet voor samenwerking. De van der Schueren maakt zich verder zorgen over de niet staatsrechtelijke standpunten van de PVV.
(Artikel gaat verder onder de foto).
VVD- fractievoorzitter Maarten Flikkema.
VVD- fractievoorzitter Maarten Flikkema. © Nieuwsplein33
Maarten Flikkema, fractievoorzitter VVD, is eveneens teleurgesteld en denkt dat kiezers vooral het thema asiel als onderwerp het meest belangrijk vonden. Wat volgens Flikkema ook meehielp is de mildere houding van de PVV en de wijze waarop Wilders zich als premierskandidaat heeft geprofileerd. Dat de VVD landelijk de deur op een kier heeft gezet voor samenwerking met de PVV is wat Flikkema betreft een landelijke zaak. Hij benadrukt dat hij zich bezighoudt met de lokale politiek 'en dat is al ingewikkeld genoeg'. Hij hoopt wel, dat als de VVD landelijk coalitieonderhandelingen gaat voeren met de PVV, partijleider Dilan Yesilgöz een breekpunt maakt van 'de gelijkwaardigheid van de mensen'.

DENK deed het goed

Opvallend is verder dat DENK het goed heeft gedaan met bijna 800 stemmen meer dan in 2021. Nog een bijzonder feitje. In Amersfoort zit Tom van Lamoen in de gemeenteraad voor Amersfoort voor Vrijheid. Hij is ook landelijk lijsttrekker voor de Libertaire Partij maar het thuisvoordeel leverde hem niet veel op. Slechts 102 stemmen werden in Amersfoort op deze partij uitgebracht, de partij kreeg landelijk ongeveer 4.000 stemmen.
(Artikel gaat verder onder de foto).
DENK-fractievoorzitter Tahsin Bülbül zal tevreden terugkijken op de verkiezingen.
DENK-fractievoorzitter Tahsin Bülbül zal tevreden terugkijken op de verkiezingen. © Beeldbewerking Nieuwsplein33
De uitslag zal voor de partijen in de gemeenteraad in principe geen gevolgen hebben. Het duurt nog een ruim twee jaar voordat er nieuwe gemeenteraadsverkiezingen zijn. De coalitiepartijen hebben weleens onderling verschil van mening en af en toe zijn er her en der wat irritaties. Maar dat zal egeen reden zijn voor een coalitiebreuk. Maarten Flikkema (VVD) vraagt zich af of de PVV nu ook plaatselijk mee zal gaan doen aan verkiezingen en wat dan de gevolgen zullen zijn.
In Leusden is de VVD wel de grootste gebleven, maar de partij heeft wel een behoorlijk verlies geleden. De partij verloor negen procent van de stemmen ten opzichte van 2021. Opvallend is dat ook in Leusden GroenLinks/PvdA meer stemmen haalde dan de PVV, overigens niet heel veel meer, het scheelt 100 stemmen. Het Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omzigt haalde in Leusden iets meer dan 2800 stemmen en is daarmee in Leusden de vierde partij.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.