GroenLinks-PvdA wint in Amersfoort, in Leusden is de VVD de grootste

Stemmers in stemhokje op Stationsplein Amersfoort.
Stemmers in stemhokje op Stationsplein Amersfoort. © Nieuwsplein33
Amersfoort/Leusden - De PVV is landelijk de grote winnaar geworden van de Tweede Kamerverkiezingen maar in Amersfoort wint GroenLinks-PvdA. De linkse samenwerking kan op bijna tien procent meer stemmen rekenen dan twee jaar geleden, toen beide fracties nog afzonderlijk meededen. In Leusden verliest de VVD ten opzichte van de vorige keer maar wordt alsnog de grootste.
In Amersfoort komt de PVV op de tweede plek, gevolgd door de VVD. In Leusden is de tweede plek voor GroenLinks-PvdA en neemt de PVV de derde plek in. De uitslagen per partij zijn hieronder terug te vinden.

Opkomstpercentage

In totaal ging woensdag 81,67% van de Amersfoortse kiesgerechtigden naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezing. Dat was twee jaar geleden 82,3 procent.
In Leusden kwam 86,4 procent van alle kiesgerechtigden een stem uitbrengen. Dit was twee jaar geleden 86,9 procent.
Op basis van iets meer dan 96 procent getelde stemmen is de landelijke opkomst 77,8 procent. In 2021 was het 78,7 procent.

Centraal hertellen en definitieve uitslag

Vandaag is het centraal hertellen op kandidaatniveau in Sporthal Zielhorst aan de Trompetstraat 3 Amersfoort. Het tellen van stembiljetten is openbaar. De verwachting is dat op vrijdag de definitieve uitslag van de Tweede Kamer verkiezingen voor de gemeente Amersfoort in de loop van de middag op www.amersfoort.nl/verkiezingen staat. Inclusief uitslagen per kandidaat en per stembureau.
Verslaggever Claire Hartzuiker peilde gisteren de stemming op diverse plekken in de stad:
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.