Wisselende opkomst in Leusden, ‘prokkelteam’ helpt mee in stembureau

© Leusder Krant
Leusden - Loco-burgemeester Frank de Wit heeft vanochtend rond 9.00 uur zijn stem voor de Tweede Kamerverkiezingen uitgebracht in het stembureau ‘De Smederij’ aan de Hoefijzer.
door Daan Bleuel
De Wit maakte van de gelegenheid gebruik om de leden van het stembureau in het gebouw van de voormalige basisschool Kinderland te vragen naar de actuele stand van zaken. Hij bleek stemmer nummer 27, sinds vanochtend om half acht het stembureau openging. Voorzitter Ilse Vasterman noemde dat een bemoedigende start die gunstig afsteekt bij het beeld van eerdere verkiezingen. ,,Dit is niet zo'n druk stembureau'', aldus Vasterman. Dat werd beaamd door een Leusdense die na De Wit ging stemmen: ,,Ik was net op het Maximáplein in Leusden-Zuid voor een boodschap en daar stond een hele rij.''
De onlangs benoemde wethouder De Wit, die de zieke burgemeester Bouwmeester verving, maakte kennis met de leden van het stembureau, waaronder iemand met een lichte verstandelijke beperking die het team assisteert om de gang van zaken op het stembureau in goede banen te leiden.

Prokkelteams

De Wit bezoekt in de loop van vandaag meerdere stembureaus. Bijvoorbeeld bij voetbalvereniging Roda’46 op het Burgemeester Buiningpark, waar ook een zogeheten ‘Prokkelteam’ het stembureau bemand. Ook daar helpt iemand met een verstandelijke beperking de anderen op het stembureau. Met jeugdburgemeester Eline Voorburg bezoekt De Wit ook nog de clubaccommodatie van hockeyvereniging MHC Leusden op sportpark De Schammer bij Stoutenburg.
Daarnaast is het stembureau op het gemeentehuis geschikt voor mensen met een visuele beperking. Daar is onder andere een braille kandidatenlijst beschikbaar. Alle stembureaus in Leusden zijn goed toegankelijk voor mindervaliden.
De veertien stembureaus in Leusden en Achterveld zijn nog open tot 21.00 uur vanavond.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.