Goede opkomst referendum en verkiezingen in Amersfoort

Bijna de hele dag staat er een rij bij het stembureau naast het centraal station.
Bijna de hele dag staat er een rij bij het stembureau naast het centraal station. © Nieuwsplein33
Amersfoort - De landelijke verkiezingen en het plaatselijke referendum over het parkeerbeleid trokken in Amersfoort woensdag veel kiezers. In alle uithoeken van de stad werd er de hele dag door gestemd en zeker bij het Centraal Station stond bijna continu een rij. Rond 19:25u was het opkomstpercentage voor de Tweede Kamer in Amersfoort 65 procent. Voor het referendum was dat percentage 59 procent.
Verslaggever Claire Hartzuiker peilde de stemming op diverse plekken in de stad:
(artikel gaat verder onder de video)
Niet alle kiezers weten raad met hun stempas of stembiljet voor het referendum. Men vergeet de aparte stempas weleens, wil niet deelnemen of heeft geen keuze gemaakt en stemt daarom niet. Dat kan een verklaring zijn voor de iets lagere opkomst voor het referendum zijn ten op zichte van de verkiezingen voor het parlement.
Vanochtend, bij het stembureau in de Molendijkflat in Rustenburg: een dame op de fiets komt net aan. Ze gaat stemmen voor de Tweede Kamer, maar stemt bewust niet bij het referendum. “Ik heb zelf geen auto en een hekel aan al die auto’s voor mijn raam. Soms zetten ze de wagen bijna tegen een mooie boom op de stoep. Maar mijn kinderen hebben een auto en ik wil hen niet in de weg zitten. Dus ik onthoud mij van stemmen over het parkeerbeleid’.
Ingang van het stembureau in de Molendijkflat.
Ingang van het stembureau in de Molendijkflat. © Nieuwsplein33
De meeste stemmers die ik spreek zijn open over hun keuze voor een politieke partij en bij het referendum. Een vrouw in het Soesterkwartier vertelt dat ze PVV stemde en ‘nee’ in het referendum. “Ik heb een uitkering en werk daarnaast hard om wat meer over te houden dan alleen mijn uitkering. Ik zou willen dat ze eerst eens andere dingen hier in de wijk regelden dan het parkeren. Ik heb geen auto, maar mijn vriend komt van buiten Amersfoort en die moet dan gaan betalen. Net als anderen die op bezoek komen.”

Parkeeroverlast

In Rustenburg is het beeld over parkeeroverlast wisselend, daar gaat het meer over campers, aanhangers en caravans. Een stel dat in de wijk woont ergert zich daar aan: “Die dingen mogen maar een dag of drie op de openbare weg staan. Maar hier zetten ze makkelijk drie of vier weken voor de deur voordat ze een keer op vakantie gaan.”
Op het Stationsplein staat een tijdelijk gebouw voor het stembureau, daar is het de hele dag al druk en staat er bijna continu een rij buiten. De voorzitter van het stembureau opent rond half twee de derde doos met blanco stembiljetten en is blij met het extra paar handen dat hij heeft vandaag. “Vanochtend was het ook koud, toen hadden we een extra deur opengezet als uitgang. Maar we hebben dekentjes en een koffie-apparaat. Dus we houden het wel vol”.
Ondertussen staat een verse ploeg stembureauleden klaar. Om 14 uur vervangen zij de leden die om 7:30 uur begonnen met hun werk.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.