Stemmen over parkeerbeleid, nuttig of onzinnig? 'Toon gewoon ballen en neem zelf een beslissing'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Amersfoort - Bij stembureau Hart van Vathorst druppelden vanmorgen vroeg de eerste kiezers binnen, meldt RTV Utrecht. Voor de Tweede Kamerverkiezingen maar ook voor het referendum. Wel of niet betaald parkeren in de hele gemeente? Dat is de vraag.
Het is even een gedoe met de biljetten en dat enorme stemformulier voor de Kamerverkiezingen. Uitvouwen lukt wel, weet netjes opvouwen is een ander verhaal.
De meeste Amersfoorters houden hun stem voor de Kamerverkiezingen voor zichzelf. Over het parkeerreferendum in hun stad zijn ze wel openhartig. "Overal betalen, daar ben ik voor", zegt een man. "Er is meer ruimte nodig en ik kan wel leukere dingen bedenken dan auto's."
Een andere inwoner denkt er ook zo over. "We moeten meegaan met met onze tijd. Het wordt te vol, ook in een wijk als Vathorst staan echt al behoorlijk veel auto's."
Toch klinken ook andere geluiden in het stembureau in de Amersfoortse vinexwijk. "Ik vind het een beetje onzin. Als je mensen vraagt: betalen of niet betalen, weet je de uitslag wel. Je moet als gemeente gewoon ballen tonen en zelf een beslissing nemen."
De tekst gaat verder onder de foto.
© RTV Utrecht
"Wij gaan niet over referenda, alleen over beleid", reageert wethouder Micheline Paffen-Zeenni. "Wij hebben een parkeervisie uitgewerkt omdat de stad dichtslibt, terwijl we de 10.000 woningen moeten bouwen."
Ook wil het college klimaatbestendig zijn met meer groen en zorgen dat kinderen veilig op straat kunnen spelen, legt ze uit. De auto moet daarom een stuk minder dominant worden in het straatbeeld. Uiteindelijk in de hele stad, om te voorkomen dat het probleem zich verplaatst. Het welbekende waterbedeffect.
"Het referendum is een verzoek van Amersfoorters aan de gemeenteraad en die heeft dat gehonoreerd", aldus de wethouder. "De raad moet daarna zelf beslissen wat ze met de uitslag doet. Als college gaan wij later wel met mensen in gesprek over hun stem, zodat wij er ook van kunnen leren."

De referendumregels

Mensen mogen aangeven of ze voor of tegen de plannen van de gemeente zijn. Maar het referendum is niet meteen geldig. Daarvoor is een bepaald aantal stemmen nodig. Het is pas geldig als minstens 25 procent van de kiesgerechtigden tegen (dus 'nee') het plan stemt.

Het is een raadgevend referendum. Dat betekent dat de gemeenteraad niet verplicht is de uitkomst over te nemen. De uitslag wordt waarschijnlijk vrijdag verwacht. Dinsdag praat de raad verder over het beleidsplan, dan praat de raad over de geldigheid.

Vragen

Het nieuwe parkeerplan van de gemeente houdt de gemoederen in Amersfoort bezig. Veel inwoners en een aantal politieke partijen vinden de plannen op dit moment veel te onduidelijk. Hoeveel de vergunningen precies gaan kosten of je meteen moet gaan betalen bij winkelcentra en wat betekent het voor de omzet van ondernemers?
Tegenstanders vinden dat betaald parkeren in ieder geval niet moet worden ingevoerd in heel Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen. Zij vinden dat dit beperkt moet worden tot de wijken waar parkeerproblemen zijn aangetoond. Veel bewoners van nieuwe wijken zoals Vathorst en Nieuwland zijn tegen. Ze gaan voor het referendum waarschijnlijk voornamelijk dan ook 'nee' stemmen.
De gemeente Amersfoort benadrukt dat het om een plan voor de lange termijn gaat. "Het nieuwe parkeerbeleid wordt gefaseerd ingevoerd en het kan voor Vathorst nog wel twintig jaar duren totdat het helemaal zover is." Wijken zoals het Vermeerkwartier, dichter bij het centrum, zullen bijvoorbeeld eerst worden aangepakt.
De tekst gaat verder onder de foto.
Stembureau in de Ontmoetingskerk in Amersfoort Vathorst
Stembureau in de Ontmoetingskerk in Amersfoort Vathorst © RTV Utrecht
Terug naar het stembureau in Vathorst. Daar stroomt het na 08.30 uur behoorlijk vol. "De kinderen zijn nu op school", verklaart een ervaren lid van het stembureau.
Hebben de Amersfoorters zich goed ingelezen voor de landelijke verkiezingen? "Ik was er snel uit", zegt een man. "Ik heb veel kranten gelezen en debatten gekeken, echt wel mijn research gedaan." Ook andere Amersfoorters blijken goed geïnformeerd. "Ik heb de verkiezingsprogramma's doorgenomen en ben zeker niet zwevend."
"Ik doe dit nu voor de vierde keer, maar het leeft duidelijk", zegt de vrijwilliger van het stembureau. "Het is echt een stevige opkomst."
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.