Twee keer het rode potlood gebruiken in bijna 100 stembureaus in de stad

De stembussen en een stembureaulid in een school in het Soesterkwartier.
De stembussen en een stembureaulid in een school in het Soesterkwartier. © Nieuwsplein33
Amersfoort - Na een wekenlange campagne is het vandaag zover: de Tweede Kamerverkiezingen én in Amersfoort het raadgevend referendum over het nieuwe parkeerbeleid. In de Keistad kan in bijna 100 stembureaus twee keer het rode potlood worden gebruikt.
Daar waar het stembiljet voor de Tweede Kamerverkiezingen bijna de grootte heeft van een biljartlaken, is die voor het referendum niet groter dan een A4'tje.
(Artikel gaat verder onder de post).
Er kan een stem worden uitgebracht in bijna honderd stembureaus in de stad. Sommige inwoners hebben een duidelijke voorkeur voor een locatie.
(Artikel gaat verder onder de post).
De verwachting is dat de opkomst onder kiezers in Vathorst wel eens extra hoog zou kunnen zijn. Daar worden de plannen om overal in de stad betaald parkeren in te voeren met argusogen bekeken.
(Artikel gaat verder onder de foto).
Stembureau in de Ontmoetingskerk in Amersfoort Vathorst
Stembureau in de Ontmoetingskerk in Amersfoort Vathorst © RTV Utrecht

Voorproefje voor leerlingen

Beekdal is een school voor voortgezet speciaal onderwijs aan de Heiligenbergerweg in Amersfoort. In het vak burgerschap worden de leerlingen grondig voorbereid op het uitbrengen van een stem en verkiezingen. Daarom hielden de leerlingen op dinsdag al een generale repetitie. Rob Lampe van Amersfoort Gezien was erbij en maakte onderstaande reportage:

Goed weer om te stemmen

Het lijkt vandaag, tijdens de verkiezingen, droog te blijven. Het wordt wel een vrij koude novemberdag met middagtemperaturen van 4 tot 8 graden.
Volgens Weeronline kan het aan het begin van de ochtend licht vriezen en liggen de temperaturen in het westen iets boven het vriespunt. Met een middagtemperatuur van 4 of 5 graden in het oosten en een graad of 8 in het westen is het koud, maar het blijft wel droog. Halverwege de avond stijgt de temperatuur naar 5 tot 10 graden.
Stadsdichter Twan Vet sluit af met een 'stemadvies':
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.