Waarom er na het referendum een weegschaal nodig is voor de uitslag

© RTV Utrecht / Jasper Witte
Amersfoort - Voor veel mensen wordt het morgenavond tandenknarsen. Welke partij wordt de grootste? De uitslagenavond wordt hoe dan ook een latertje. De initiatiefnemers van het referendum moeten nog langer in spanning afwachten want de telling van de Tweede Kamerverkiezing krijgt voorrang. Op z'n vroegst wordt er donderdagavond een - letterlijk - gewogen uitslag verwacht.

Een uitslag wegen? Hoe zit dat?

De gemeente verwacht op donderdag 23 november rond acht uur 's avonds de voorlopige uitslag van het referendum bekend te maken. Dat gebeurt dan op basis van een eerste voorlopige sneltelling. Hiervoor wordt een weegschaal gebruikt. Alle 'nee' stemmen en alle 'ja' stemmen gaan letterlijk op een weegschaal. Niet in één keer, maar in delen en dat gebeurt allemaal donderdag overdag.
Plaats van handeling: het Leger des Heils gebouw in de buurt van sporthal Zielhorst. Het is een openbaar proces dus je kunt als geïnteresseerde komen kijken. De voorlopige uitslag maakt de gemeente bekend via een nieuwsbericht en wordt op de gemeentelijke website gepubliceerd.

Op welke dag wordt er dan echt geteld?

De definitieve hertelling vindt plaats op vrijdag 24 november met een uitloop naar uiterlijk maandagochtend. Dit vindt plaats bij het bedrijf Paragon in Berkel en Rodenrijs waar telmachines staan.

Wanneer weten we dan de definitieve uitslag?

De definitieve uitslag wordt uiterlijk maandag 27 november in de ochtend bekend gemaakt. Als alles meezit eerder. Dit is onder andere afhankelijk van de opkomst en dus de hoeveelheid stembiljetten die geteld moeten worden. Omdat dit referendum tegelijk met de Tweede Kamerverkiezing wordt gehouden, kan de opkomst hoog worden waardoor het allemaal wat langer kan duren.
Bij de definitieve uitslag op de website komt een excel-bestand met de uitslag per stembureau op wijkniveau.

Wordt de uitslag daarna meteen besproken in de gemeenteraad?

Dinsdag 28 november wordt de uitslag voor het eerst in een gemeenteraadsvergadering besproken. Uiteindelijk is het aan de gemeente om te bepalen hoe zij de uitslag interpreteren en of ze de uitslag meeneemt bij het vaststellen van het nieuwe parkeerbeleid.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.