Een verbrande accu van een elektrische scooter als potentieel milieurisico

Amersfoort - Accu’s van in brand gevlogen elektrische scooters kunnen uitgroeien tot brandbommen. Om het gevaar voor de omgeving zo klein mogelijk te maken, worden de accu's door de brandweer soms begraven of in een vijver onder water gedompeld. Een effectieve koelingsmethode, maar ook een potentieel milieurisico.
Het ingraven of onderdompelen is soms nodig om een kettingreactie van de accu, een zogenaamde ‘thermal runaway’, te voorkomen. Zo’n kettingreactie kan zorgen voor zeer hoge temperaturen, het vrijkomen van (gevaarlijke) gassen en vaak een zeer felle vuurzee. Ook kunnen metalen en andere delen van de accu wegschieten vanuit de brand.
Zelfs bij het opladen van een elektrische tweewieler kan het fout gaan en kan een kettingreactie in de accu ontstaan. Dat is hieronder te zien in een video van een bewakingscamera van onbekende afkomst.
(Artikel gaat verder onder de video).
Omdat de brandweer snel moet handelen en weer beschikbaar moet zijn voor andere incidenten, is het ingraven in de grond of onderdompelen in water de beste optie. Hierdoor wordt de situatie snel beheersbaar.
Bij de ongeveer zeventig, nu bekend zijnde, in brand gestoken deelscooters in Amersfoort heeft de brandweer twee keer een accu onder de grond begraven. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente. Eén keer werd de accu daarbij in het water geplaatst om af te koelen.
(Artikel gaat verder onder de foto).

Bij deze aanpak bestaat de kans dat er gevaarlijke stoffen vrijkomen in de bodem of het water. In de accu’s van scooters zitten vaak meerdere soorten metaal, grafiet, zouten en een aantal kunststoffen. Om milieuvervuiling te voorkomen moet de accu zo snel mogelijk, maar minstens 24 uur na de brand, weggehaald worden. De ingegraven accu's zijn volgens de gemeente inmiddels weer verwijderd.
Bergingsbedrijf
De brandweer doet melding bij de gemeente als er bij een brandende deelscooter een accu wordt verwijderd en begraven. De eigenaar van de scooter is uiteindelijk verantwoordelijk voor het laten verwijderen van de accu. Bij een deelscooter is dat het bedrijf Check. Deze verhuurder schakelt een bergingsbedrijf in die de accu opgraaft en de plek reinigt.
“Als de eigenaar van de scooter dit niet doet of niet meer aanspreekbaar is, is de gemeente aan zet als het de openbare ruimte betreft”, aldus de woordvoerder van de gemeente. Het bedrijf Check bevestigt deze werkwijze.