Voor of tegen het nieuwe parkeerbeleid? Dit kan jou woensdag helpen!

© RTV Utrecht
Amersfoort - Het rode potlood mag woensdag in Amersfoort twee keer worden gebruikt. Niet alleen voor de Tweede Kamerverkiezingen, maar ook voor het referendum over het nieuwe parkeerbeleid. Dat nieuwe beleid kan rekenen op veel steun, maar ook op de nodige kritiek. Waar wordt woensdag precies over gestemd? Hieronder een overzicht van de belangrijkste vragen én een stemhulp!

Wat is het nieuwe beleid?

Het nieuwe parkeerplan van de gemeente houdt de gemoederen in de stad flink bezig. Het college wil in de hele gemeente, stapsgewijs, betaald parkeren invoeren. Dat gebeurt in de vorm van vergunningen. Het plan is naast een parkeerbeleid, vooral een plan gericht op de leefomgeving.
De komende jaren wil de gemeente Amersfoort namelijk nog tienduizend woningen bouwen. Als het aantal auto’s in de stad niet wordt verminderd, of de parkeerplekken worden gecentreerd, is daar niet veel ruimte voor. Op dit moment neemt het aantal geparkeerde auto’s 200 voetbalvelden in beslag. De gemeente ziet in plaats van veel geparkeerde auto’s op straat dan ook liever meer groen en speelplekken voor kinderen.

Stel dat het doorgaat, wat betekent dat voor de stad?

Het uitrollen van het plan gebeurt in fases. Eerst zijn de wijken rondom het centrum aan de beurt, vervolgens de rest. Dat proces gaat meerdere jaren duren. De gemeente wil dat doen in samenspraak met inwoners. Zo is er aandacht voor de kosten van de vergunning en bepaalde belangen die mensen hebben, zoals thuiszorg.
Alle wijken krijgen overstapplekken voor auto’s of openbaar vervoer. Op den duur wil de gemeente het aantal parkeervergunningen tot één auto beperken. Huishoudens met meerdere auto’s worden dan verplicht een tweede auto in een parkeerhub te parkeren. De locaties en kosten daarvan zijn nog niet duidelijk.
Het doel is om beter ov, fiets- en deelvervoer te stimuleren. De details van het plan zijn echter nog niet bekend.

Waarom zijn mensen tegen?

Dat hangt deels samen met bovengenoemde. Veel inwoners en een aantal politieke partijen vinden de plannen op dit moment veel te onduidelijk. Hoeveel de vergunning gaat kosten, of je meteen moet betalen om te parkeren bij winkelcentra en nog veel meer details zijn niet bekend. Zij vrezen daarnaast voor praktische gevolgen van de plannen, zoals omzetverlies voor ondernemers.
Daarnaast vinden tegenstanders dat betaald parkeren niet moet worden ingevoerd in heel Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen. Zij vinden dat dit beperkt moet worden tot de wijken waar parkeerproblemen zijn aangetoond.

Wat vinden de voorstanders?

Meer groen in de straat, meer plekken waar kinderen buiten kunnen spelen en meer veiligheid. Het is een greep uit de argumenten die voorstanders gebruiken in het debat. Zij vinden dat de auto een stuk minder dominant in het straatbeeld thuishoort. Uiteindelijk in de hele stad, om te voorkomen dat het probleem zich verplaatst.
In een aantal wijken rondom de binnenstad zitten inwoners al lange tijd te springen om maatregelen. Daar ervaren ze veel parkeeroverlast. Mensen parkeren regelmatig gratis in de wijken rondom het centrum, omdat ze niet willen betalen in het centrum.

Wat zijn nu precies de referendumregels?

Dan aanstaande woensdag. Mensen mogen aangeven of ze voor of tegen de plannen van de gemeente zijn. Maar het referendum is niet meteen geldig. Daarvoor is een bepaald aantal stemmen nodig. Het is pas geldig als minstens vijfentwintig procent van de kiesgerechtigden tegen het plan stemt.

De beslisboom van De Stadsbron

In een poging om de kluwen van meningen, feiten, emoties en vooronderstellingen te ontwarren, bouwde De Stadsbron 'de beslisboom'. Het zal niet compleet zijn, en het hakt niet altijd de knoop voor je door, maar het geeft wel een advies op basis van wat je zelf de belangrijkste argumenten van de voor- en tegenstanders vindt. Klik hier!
Het is een raadgevend referendum. Dat betekent dat de gemeenteraad niet verplicht is de uitkomst over te nemen. De uitslag wordt eind volgende week verwacht.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met RTV Utrecht en De Stadsbron.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.