Amersfoort door de rechter teruggefloten over grondruil voor een islamitische begraafplaats

Amersfoort - De gemeente Amersfoort is door de rechter teruggefloten over de grondruil voor een islamitische begraafplaats. RTV Utrecht schrijft dat de rechter van mening is dat met die ruil niet voldoende rekening is gehouden met andere gegadigden.
Met de grondruil wil de gemeente ruimte bieden aan een islamitische begraafplaats. De grond die de gemeente heeft gekocht in Hoogland-West, wil de gemeente weer doorverkopen aan het Samenwerkingsverband van Amersfoortse Moskeeën (SvAM). De ruil kon van meet af aan rekenen op veel kritiek.
Eén boer in Hoogland-West raakt door de ruil een deel van haar grond kwijt. Zij pacht het stuk dat door de gemeente is gekocht. Ze had vraagtekens bij de rechtmatigheid van de ruil en stapte naar de rechter. Die geeft de pachter nu gelijk.
Rechter grijpt in
De gemeente heeft volgens de rechtbank niet voldoende duidelijk gemaakt dat dit het enige stuk grond in de gemeente is dat geschikt is voor een islamitische begraafplaats. Na een lang locatieonderzoek in de gemeente, kwam het college tot de conclusie dat alleen de grond in Hoogland-West voldoet aan alle eisen om een begraafplaats te realiseren. Daarbij is onder andere gekeken naar bereikbaarheid.
Dat onderzoek is niet openbaar, ook niet voor de rechtbank. De rechter vindt de argumentatie in dat onderzoek echter van wezenlijk belang. "Nu is niet duidelijk wat de selectiecriteria waren en kan vooralsnog worden aangenomen dat de verkoper een serieuze gegadigde is, maar niet dat het ook de enige is", valt te lezen in de uitspraak. De gemeente had moeten onderbouwen waarom alleen de grond in Hoogland-West hiervoor in aanmerking komt.
De rechter oordeelt nu dat als de gemeente haar percelen wil verkopen, anderen mee moeten kunnen dingen.
Hoe nu verder?
Welke gevolgen de uitspraak heeft voor de komst van de begraafplaats in Hoogland-West is nog niet duidelijk. De gemeente laat weten zich te buigen over vervolgstappen. Afgelopen dinsdag liep verantwoordelijk wethouder Rutger Dijksterhuis wel vooruit op een mogelijk negatieve uitspraak voor de gemeente. "Als blijkt dat de rechter ons in het ongelijk stelt betekent dat, dat we het misschien opnieuw moeten aanbieden of op een andere manier met de koper tot een vergelijk moeten komen."
De uitspraak van de rechter gaat dus over de aankoop van de grond. Niet over de vraag of de locatie geschikt is voor een islamitische begraafplaats. Daarover beslist de gemeenteraad op 28 november. Het college laat weten de huidige locatie nog steeds het meest geschikt te vinden.