Burgemeester Leusden reikt omwonenden de hand over azc Speelkamp

Gemeenteraad Leusden
Gemeenteraad Leusden © Nieuwsplein33
Leusden - Burgemeester Bouwmeester van Leusden kwam omwonenden van een geplande locatie voor opvang minderjarige asielzoekers tegemoet gisteravond tijdens een extra debat van de gemeenteraad.
Samen met bewoners nadenken over randvoorwaarden, afspraken daarover vastleggen in een bestuursakkoord met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). En opnieuw onderhandelen over aantallen op te vangen minderjarige asielzoekers op de Speelkamp, zijn de beloftes die Bouwmeester het dorp deed.
Bouwmeester haalde alles uit de kast om de raad te laten zien dat het proces integer was verlopen, maar dat de gemeente op een aantal momenten ook voor voldongen feiten werd gesteld. Bijvoorbeeld toen het COA ineens een concept-koopovereenkomst toonde, waarmee de koop van het kantoorpand aan de Speelkamp feitelijk al beklonken was.

Achterstand

Dat plaatste de burgemeester naar zijn zeggen op achterstand in pogingen om de fractievoorzitters tijdig bij de ontwikkelingen te betrekken. "Het was beter geweest als we dat eerder hadden geweten.’’
De burgemeester nodigde de omwonenden uit om mee te denken over randvoorwaarden rond de komst van de opvang aan de Speelkamp. Bas van Os (CDA) gaf de burgemeester nog munitie mee voor onderhandelingen met het COA. "Het COA hanteert zelf het uitgangspunt dat jongeren niet langer dan ongeveer drie maanden in een zogeheten proceslocatie voor maximaal 80 jongeren verblijven. Daarna zouden ze moeten worden geplaatst in kleinere groepen, waar ze op een humane en duurzame manier kunnen worden opgevangen.’’
Hij pleitte ervoor om in Leusden te gaan voor een meer kleinschalig centrum.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.